Det var drygt ett år sedan som det första förslaget till lagändring som garanterar full jämlikhet mellan könen liksom rättigheter för samkönade par att ingå partnerskap presenterades för det kroatiska parlamentet, Sabor. Lagförslaget hade utarbetats av Sinisa Rodin, en diplomerad student i juridik vid universitet i Zagreb och expert på EU: s regelsystem. Lagförslaget, det första i sitt slag, väckte sensation på den politiska arenan i det lilla Medelhavslandet med bara 4,5 miljoner invånare.
Lagförslaget var startskottet för en stundtals hätsk debatt om homosexuella och deras rättigheter. En debatt som kommit att handla om homosexuellas moral, rättigheter samt de fördomar och våld som homosexuella möter i samhället. Nästan dagliga reportage i dagstidningar och TV har periodvis inte varit ovanliga. Efter ett starkt pådrivande från homoorganisationer har den officiella debatten alltmer kommit att röra ett juridiskt erkännande av homosexuella parförhållanden.
I en TV sänd debatt i torsdags, som leddes av TV-värden Aleksandar Stulhofer och där flera prominenta gäster uttalade sej i frågan om homosexuella relationer och adoptioner, var den generella uppfattningen positiv.
Flera politiker, däribland Furio Radin, ordföranden för den Parlamentariska styrelsen för mänskliga rättigheter och minoriteter, har uttryckt sitt fulla stöd för ett juridiskt erkännande av homosexuella par. I ett uttalande för gayradion Hrvatska odostraga (Kroatien bakifrån), som blandar humor med viktiga frågor som berör homosexuella, meddelar Radin att han tänker delta i Zagreb Gay Pride som kommer att hållas den 29 juni i huvudstaden.
Iskorak (Komma ut), den nationella organisationen för bi-, homo- och transpersoners rättigheter, har i ett första led krävt ett juridiskt erkännande av homosexuella par. I ett uttalande för dagstidningen Vjesnik säger Iskoraks ordförande Dorino Manzin att det i detta skede är orimligt att kräva ett fullt erkännande av homosexuella äktenskap. Något som i princip bara Nederländerna gjort. Däremot hoppas han att homosexuella pars rättigheter ska erkännas genom att inkorporeras i den omfattande Familjelagen i vilken andra utomäktenskapliga förhållanden är reglerade. Något som bl.a. Ungern gjort. Kritikerna hävdar dock att detta i princip är samma sak som att erkänna homosexuella äktenskap, då personer i utomäktenskapliga förhållanden enligt lagen åtnjuter samma rättigheter som gifta. Vidare hävdar de att homosexuella genom att kräva att deras förhållanden ska få status som utomäktenskapliga relationer försöker kringgå motståndet de skulle möta om de gick rätt på sak. Kritiken har avfärdats av Iskorak som i samarbete med de lesbiska föreningarna Kontra och LORI redan är på gång med att utarbeta ett nytt lagförslag.
Kommer regeringen att godkänna den nya lagen? Ja, mycket tyder på det. Flera politiker har hållit tal på temat i parlamentet. Reaktionerna har varit positiva. Det råder dock många meningsskiljaktigheter inom center-vänster regeringen som leder landet. Frågan är hur hårt Socialdemokraterna och Socialliberalerna vågar driva frågan. Risken är stor att ett allt för starkt pådrivande i frågan spräcker koalitionen där ytterligare tre mindre partier ingår. Relationen mellan dessa partier är redan ansträngd. Det största motståndet kommer dock från det största oppositionsparitet HDZ (Kroatiska demokratiska unionen), högerpartiet som dominerade kroatisk politik under 90-talet. Tillsammans med Kristdemokraterna motsätter de sej alla försök till ett erkännande av homosexuella förhållanden. Visserligen anser de att det är den enskilda medborgarens rätt att leva i ett homosexuellt förhållande. Å andra sidan anser de att staten inte bör välsigna homoförhållanden och att homovänliga lagar skulle kunna tolkas som ett uppmuntrande av homosexuellt leverne.
I slutet av nästa år ska det hållas val till parlamentet och flera professorer och experter har vädjat till politikerna att inte göra frågan till en partipolitisk fråga. I flera uttalanden befäster de att det i grund och botten handlar om mänskliga och medborgerliga rättigheter, individens rätt att forma sitt eget liv och få statens stöd i att utvecklas som människa.
Ett beslut i frågan om ett juridiskt erkännande av homosexuella förhållanden kan komma att tas under året.
Publicerad: 2002-04-28 23:17:02
Uppdaterad 2020-02-25
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!