Pride 2002
Ett 20-tal personer deltog vid föreningen Stockholm Prides årsmöte igår söndag den 17 mars. 2001 gick verksamheten med 600 000 kronor back. Förklaringarna till det stora underskottet är att föreningen bland annat rensat i äldre skulder som legat kvar i bokföringen. Dessutom kostade framförallt Pride Park mer än beräknat förra året. Ökade kostnader för bland annat säkerhet och städning täckte inte de ökade inkomsterna från deltagarna.
En ny organisation av föreningen har nu godtagits av medlemmarna. Styrelsen kommer att kompletteras med en ledningsgrupp. Medan styrelsen tittar visionärt och planerar, skall ledningsgruppen sköta allt det praktiska.
Till nya ordförande valdes Anders Selin, tidigare förbundsordförande i RFSL och även aktiv inom organisationen Homosexuella Socialdemokrater.
Gratulerar till ordförandeskapet.
– Man får tacka så mycket.
Hur känns det?
– Det känns jätteskojigt och jag är oerhört glad och hedrad att jag fick förtroendet. Det här känns lika stort som att bli förbundsordförande i RFSL. På ett annat plan kanske men betydelsen är ju oerhört stor
Varför tackade du ja?
– Jag vet att man står inför en organisationsförändring och det är jag bra på. Jag känner dessutom väldigt starkt för hela homorörelsen och allt vad den står för.
Berätta om organisationsförändringen.
– Tidigare har styrelse och ledningsgrupp utgjort samma personer. Nu kommer ledningsgruppen, det vill säga de som verkställer Pride inte sitta med i styrelsen. De kommer enbart ägna sig åt det praktiska arbetet. Styrelsen skall få tid att jobba visionärt och strategiskt. De som jobbat tidigare har varit så trötta efter Pride att de inte orkat ta tag i nästa års Pride i god tid. Det är en bra lösning att nu dela på teori och praktik.
600 000 i förlust?
– Jag har inte hunnit analysera den tidigare verksamheten så vansinnigt djupgående ännu. Men det är naturligtvis en kombination av många saker. Dels har den förra styrelsen renast upp i gamla fodringar och man ville lämna ett rent bokslut. Man fick förra året även köpa in mer tjänster eftersom det var färre volontärer. Bland annat fick städtjänst köpas in. Till årets Pride har man sett över detta och dragit åt svångremmen utan att göra avkall på kvalité. Om vi har längre framförhållning kan man se till att man har ett kapital kvar i botten
– I år säljs fler biljetter och det blir en liten höjning av priset. Men framförallt har man tittat på utgiftssidan.
Hur ser det ut i kassan nu?
– Kapital finns kvar trots förlusten, berättar Anders och lägger till att målet är att gå runt med Pride, men också att få in lite extra så att man kan lägga i en reservfond för de år då det inte går så bra.
Vad vill du med årets Pride?
– Jag vill att Pride skall märkas och vara en samlingsplats för nöje, kultur och att man skall få något med sig i bagaget vad gäller politik. Det skiljer egentligen inte från tidigare år. Eventuellt kommer det i år att märkas att det är valrörelse. Framförallt de politiska organisationerna kommer att vara mer aktiva i parken under sommaren. Pride i sig är opolitiskt och skall hålla sig så vad gäller partipolitik. Men Pride är en politisk manifestation i sig. Jag tror att många politiker och partier kommer se att detta är en stor och viktig väljargrupp – men jag tror för den skull att det som är Pride i övrigt inte kommer att överskuggas.
Stockholm Pride 2002:
Anders Selin – ordförande
Wiveca Madheden-Swing – vice ordförande
Susanne Ekosander – sekreterare
Jonas Sandström – kassör
Mats Nordström, ledamot fd ordförande
Håkan Steenberg – suppleant
Lotta Eriksson – suppleant
J. Boudin – suppleant
Ledningsgruppen/delprojektsledare
Nicke Johansson – marknad och press
Eigil Johnsson – säkerhet
Birgitta Jakobsson – parken
Fredrik Haglund – volontärer
Paul Turner – paraden
Jesper Hansen – ledningsgruppens sammankallande
Richard Carlsson och Bernhard – scen
Anställda:
Lars Peter Sjöberg
Jonas Levin
Publicerad: 2002-03-18 13:05:38
Uppdaterad 2020-11-02
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!