Ny förening
HoF presenterade sig officiellt vid en presskonferens den 15 februari där även ÖB Johan Hederstedt deltog. Han lovade att personligen engagera sig om någon inom Försvarsmakten blir trakasserad för sin sexuella läggning.
Föreningen HoF är öppen för såväl fast anställda inom Försvaret, som reservofficerare och värnpliktiga. Andra intresserade kan bli stödmedlemmar.
QX har träffat två av ledamöterna i HoF:s åtta man starka styrelse kapten Krister Fahlstedt (ordförande) och löjtnant Alexandra Milton (it- och webbansvarig).
Vad är syftet med HoF?
Krister: Det primära syftet är att vara ett nätverk, någon att vända sig till. Till exempel för personer inom Försvaret som inte har kommit ut, men vill bryta ensamheten och ha någon att diskutera med. En annan viktig uppgift är att utgöra homokompetens inom Försvaret kanske utbilda, kanske sätta vår prägel på remissyttranden när det gäller HBT-frågor. Slutligen vill vi finnas med i den offentliga debatten och visa upp oss i sammanhang som exempelvis Pride.
Har Gaypoliserna, som är en liknande förening, varit en förebild för er?
Krister: Ja, det får man väl säga inte minst vad gäller vår organisatoriska form som fristående förening. Vi har alltså inga formella kopplingar till försvarsmakten.
Kan man vara anonym medlem i HoF?
Krister: Som fullvärdig medlem är du öppen för oss i styrelsen, men medlemsregistret lämnar aldrig styrelserummet.
Är det verkligen så oerhört känsligt att vara till exempel homosexuell inom Försvaret?
Krister: Visst är det så. Andelen öppet homosexuella inom Försvaret är försvinnande liten. Och Förvarsmaktens stora problem är att det finns ett klimat som motverkar öppenhet.
Så man berättar det inte ens för nära arbetskolleger som man känner väl?
Alexandra: Nej, men vi skulle naturligtvis önska att det vore så. Om fem år kanske det är annorlunda det kommer vi i alla fall att jobba för.
Krister: Det finns en jargong, ett förlegat manlighetsideal som sitter i väggarna. Exempelvis lever föreställningen att värnpliktstjänstgöringen ska göra pojkar till män kvar.
Alexandra: Det finns ju en klar koppling till jämställdhetsarbetet inom Försvaret. Det är viktigt att föra upp de här frågorna på agendan, och på sikt kan vi nog bli en vitamininjektion för Försvaret. Så att man stävar efter att bli mer mångfacetterade och tar till vara människors olika egenskaper.
Är du öppen som transsexuell på arbetsplats?
Alexandra: Ja, numera är jag det. Min erfarenhet är att det kräver mer mod och tar mer energi att komma ut inom Försvarsmakten än inom andra branscher. Man tar det gärna lite lugnt.
Har ni själva blivit trakasserade för er sexuella läggning på jobbet?
Krister: Jag levde långt inne i garderoben i mer än tio år, och under den tiden inträffade händelser och situationer som jag upplevde som ruggigt obehagliga. Jag var hela tiden på min vakt. Men sedan jag kom ut har jag å andra sidan enbart mötts med respekt.
Alexandra: Jag har ju svårare att dölja vem jag är som transsexuell än vad homo- och bisexuella har, jag använder till exempel ett annat namn nu. Men jag upplever det ändå på samma sätt som Krister att jag numera bemöts med respekt, och att folk gillar att jag vågar stå för den jag är. Men vad folk säger bakom ryggen kan jag ju inte veta.
Hur reagerade era kolleger när ni kom ur garderoben då?
Krister: Väldigt många reagerade varken positivt eller negativt, utan med en slags icke-reaktion. Det är nog en väldigt typisk reaktion för Försvarsanställda de har helt enkelt inte reflekterat över frågan förut.
Alexandra: Efter det att jag kommit ut har jag fått reda på att folk vetat om min läggning redan tidigare, men inte sagt något eftersom de inte har vetat hur de ska hantera det. Folk är rädda och diplomatiska, ibland för diplomatiska kanske.
Vet man hur vanligt det är med trakasserier på grund av sexuell läggning inom Försvaret?
Krister: Enligt en studie jag gjorde för två år sedan har ungefär var tredje homo-, bi- eller transperson känt sig trakasserad på grund av sin läggning. Om det är mycket eller lite är svårt att säga, men varje fall av särbehandling på grund av sexuell läggning är ett fall för mycket.
Vad har ni för planer för HoF framöver?
Krister: En målsättning vi har är att bli hundra medlemmar till årsskiftet, det vore kalas.
Alexandra: Och vi hoppas så klart kunna röra om lite i Försvars-grytan.
Krister: Dessutom tänker vi förstås ha kul tillsammans, anordna fester och liknande. Och vi dyker garanterat upp på Pride i sommar!
Publicerad: 2002-03-04 14:23:56
Uppdaterad 2021-03-29
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!