Homokamp

Idag startades officiellt HoF – Föreningen HoF – homo-, bi- och transpersoner i försvaret. Vid en pressträff på Försvarsstaben med ÖB general Johan Hederstedt och försvarets personaldirektör Gösta Sandgren närvarande.
Styrelsen i HoF fanns på plats och Krister Fahlstedt kunde berätta om ett nytt projekt han driver som skall arbeta med diskrimineringsfrågor inom försvaret.
Till QX.se säger han.
– Jag känner mig upprymd och glad idag.
– Det är jättehäftigt att ÖB så tydligt tagit ställning för nätverket HoF och våra mål och syften, säger han. Det är modigt av honom och jag känner mig mycket stolt.
I ett pressmeddelande säger ÖB att man nu inom försvaret vill ta krafttag mot fördomar och trakasserier. Och man uttalar att ”alla människor lika värde är grunden för Försvarsmakten”.
I EU-stöttade ”Equal”-projektet som från försvaret handhas av Krister Fahlstedt kommer diskriminering på grund av kön, ursprung eller sexuell läggning inom militär, polis och kyrka att belysas.
Vid pressträffen markerade ÖB sitt stöd för nätverket HoF som är öppet för alla inom Försvarsmakten, såväl officerare, civilanställda som värnpliktiga.
– Vi ser ett behov av förändrade attityder inom försvaret, säger Krister Fahlstedt till QX.se efter pressträffen. Och inom HoF vill vi bidra till en bättre och öppnare försvarsmakt.
Han berättar att HoF har tre huvudmålsättningar. Först och främst bara det faktum att man finns till:
– Därigenom blir vi ett nätverk att vända sig till om man funderar kring vem man är och vi kan ge stöd om man vill komma ut.
– Vi vill också vara ett stöd för Försvarsmakten när det gäller HBT-kompetens, fortsätter Fahlstedt. Så måste vi verka genom att synas. Känner inte jägarsoldaten på K4 i Arvidsjaur till oss så har vi misslyckats. Vi vill medverka i den offentliga debatten och i arrangemang som Pride.

Det Krister Fahlstedt menar är huvudproblemet i dagens försvarsmakt när det gäller homofrågor är bristen på öppenhet.
– Detta har varit en icke-fråga, säger han men förväntar sig nu en intensiv intern debatt. Tystnaden har gjort att frågan blivit tabubelagd och att de förlegade machoidealen fortfarande är en norm, menar Fahlstedt. I denna situation har många känt att det varit svårt att komma ut öppet som bög eller flata.
Det stöd som HoF fått och engagemanget i Equal-projektet ser han som en stor framgång.
– Parallellt till HoFs arbete krävs nu ett egenengagemang från Försvarsmakten. De kan aldrig komma ifrån sitt arbetsgivaransvar och nu är det upp till bevis som gäller.
– Vad ser du som det största problemet för homosexuella idag inom försvarsmakten?
– Det är ofta ett stort mänskligt lidande som ligger bakom tystnaden, säger Fahlstedt. Men det finns även juridiska aspekter. Känner man att man utsatts för diskriminering och trakasserier så är det få som vågar ta upp detta på grund av att man själv inte är öppen. Det blir svårt att leda i bevis att man diskriminerats eller trakasserats på grund av sin sexuella läggning, om man inte vågat komma ut. Och om man berättar så outar man sig själv. Det blir till en Moment 22 situation.

Fahlstedt vill dock inte överdriva problem med direkt diskriminering och trakasserier.
– Det är det som sitter i väggar som vi vill komma år, säger han och pekar på bildandet av HoF och ÖBs engagemang som positiva motbilder.
– Det finns en hel del skit och den behöver komma upp till ytan, säger han. Försvarsmakten behöver komma till en större ”sjukdomsinsikt” om de tveksamma attityderna som finns i den här frågan. Alldeles för många har aldrig ens ställt sig frågan om hur man ser på en homosexuell kollega. De flesta kommer nog till positiva svar men problemet är att man aldrig konfronterats med frågan.

För Fahlstedt finns det flera avgörande skäl för att Försvarsmakten skall engagera sig i arbetet mot diskriminering. Arbetsmiljöansvaret för statens största arbetsgivare är ett av dem.
– Men också att vi utbildar 15-16000 värnpliktiga om året där det är viktigt att vi förmedlar sunda attityder, säger han och lägger till
– Hela grunden för vårt existensberättigande är att värna fred och frihet och varje människas självklara rätt till likabehandling.

http://www.hof.org.se/

Källa: HoF

Publicerad: 2002-02-15 14:22:11