Immigration
Reaktionerna på QX.se-artikeln om Petru Burcurel-Rosenthörn har blivit många. Trots att Utlänningsnämnden anser att han bör få uppehållstillstånd i Sverige på grund av sitt partnerskap med Jonas Rosenthörn, skall han sändas tillbaks till Rumänien för att därifrån söka uppehållstillstånd. En regel som gäller alla, men som har tolkningsbara undantag.
En av de som reagerat på ärendet är kristdemokratiska riksdagsmannen Magda Ayoub. Hon har stött på problematiken flera gånger tidigare berättar hon för QX.se. Minst ett tiotal män har berättat för henne om hur deras kvinnliga partners tvingats resa tillbaks för att söka från hemlandet trots att det är uppenbart att de skall få stanna i Sverige.
– Detta är horribelt säger hon, till QX.se. Jag tycker det är en mänsklig rättighet att man skall få bo tillsammans. Trots att det idag står att man kan få söka uppehållstillstånd från Sverige om det finns särkskilda skäl, så tolkas detta oerhört snävt.
– Om man uppenbarligen kommer att få uppehållstillstånd, varför skall man då inte kunna söka härifrån, frågar hon sig.
Ayoub misstänker att politikers brist på erfarenhet i flykting och immigrationsfrågor ligger bakom att intresset för anhöriginvandringen är så liten.
– Som tolk har jag sett problemen, berättar hon. Men för andra verkar det inte spela roll om folk tvingas leva åtskilda. Det trista är att det tar minst ett år innan personen återkommer till Sverige, säger hon vidare.
I Utlänningsnämndens svar till Justitieombudsmannens frågor när det gäller hanteringen av Petru, hänvisar man till att det saknas resurser – det är därför ärendet dragit ut på tiden. ”Rådande förutsättningar, med bland annat stor inströmning av inkommande ärenden, medför dock en emellanåt pressad arbetssituation”, svarar de och berättar att tolv handläggare just nu arbetar med 2200 ärenden.
Ayoub menar att det inte är resursbrist man kan skylla på. Istället, menar hon finns det ett attitydproblem hos myndigheterna idag och hon går så långt att hon misstänker att man mer eller mindre medvetet vill trötta ut kärlekspar för att minska anhöriginvandringen.
I en motion från i höstas har hon och kristdemokraterna tagit upp frågan
” Uppehållstillstånd skall även kunna beviljas efter inresan om det står klart att sökanden skulle ha beviljats uppehållstillstånd om ansökan getts in i sökandens hemland.”, skriver de och hänvisar till ett fall med ett underårigt barn, med vårdnadshavare i Sverige, som tvingats tillbaks till hemlandet för att söka uppehållstillstånd. ”Det är viktigt att undantagsreglerna i lagstiftningen verkligen tillämpas i ovannämnda och liknande fall för att lagstiftningen inte skall vara verkningslös”, skriver de i sin partimotion.
Även Petru och Jonas har reagerat kraftigt mot behandlingen från Utlänningsnämnden och dess svar på JO-frågorna.
– Det är en rättsskandal att vi inte fått rättshjälp från början, säger Jonas till QX.se.
De skall nu ge sitt svar till JO och hoppas fortfarande på möjligheten av att Petru skall slippa återvända till Rumänien.
Därifrån meddelade ambassaden igår att man nu bokar möten för anhörigintervjuer – i oktober 2002. Voichita Severin på svenska ambassaden i Bukarest informerar vidare:
” Efter intervjun sänds ansökningshandlingarna till MIV (Migrationsverket) i Sverige. Beroende på handläggningstider tar beslutet sedan mellan 3-9 månader.”
Har Petru tur kan han alltså få återvända till Sverige tidigast om ett år. Och det trots att Utlänningsnämnden skrev så här den 21 december:
”Förhållandet framstår som seriöst samt att det inte har framkommit några skäl som talar mot att tillstånd ges.”
http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=1637
Källa: Läs tidigare artikel
Publicerad: 2002-01-08 13:57:13
Uppdaterad 2020-10-22
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!