TV

Från början var programmet tänkt som en riktig heteroshow, där kvinnan i ett förhållande tillsammans med tv-redaktionen smider bröllopsplaner utan att hennes pojkvän har någon aning om vad som pågår bakom hans rygg. Sen blir han bjuden på en fest, som visar sig vara hans eget bröllop – om han svarar ja på flickvännens frieri, förstås. Och allt sker inför publik, och tv-kamerorna avslöjar skoningslöst reaktionernas hos de medverkande.
Men precis som i Sverige är det höga tittarsiffror som gäller, så den populäre programledaren Carlo Boszhard nappade omedelbart när Huub hörde av sig och berättade att han ville gifta sig med sin pojkvän Twan, som han varit tillsammans med i elva år.
Bägge hade tidigare pratat om att ingå partnerskap, men Twan hade tvekat. Han menade att en sådan registrering bara är ett surrogat, och det hade han inget behov av. Deras förhållande var bra som det var och skulle inte bli bättre av en sådan registrering, resonerade han.

För Huub kom den nya tv-showen ”Välkommen på ditt bröllop” som på beställning.
– Jag ville så gärna låta visa att två män kan bo ihop lika normalt som vilket annat heteropar som helst, säger han. Vi är alldeles vanliga borgerliga bögar och vill inte uppfattas som några superfjollor.
Under förberedelserna tvingades han ljuga en hel del för Twan och hitta på svepskäl de gånger han skulle till tv-studion inför de olika förberedelserna.

Twan anade ingenting.
– Huub sa att han skulle gå på olika kurser och det trodde jag på.
Han blev inte ens misstänksam när han lockades till tv-studion under förevändning att vara med i en ”göra-om-dig-show” När han stod bakom ridån och skulle göra entré skrämdes han av publikens entusiasm.
– Sedan upplevde jag allt som i ett rus. Men inte en enda gång föll det mig in att svara nej.

Huub berättar att han i samma ögonblick han friade till Twan var helt säker på sin sak. Men sen började han tvivla och var rädd för att allt skulle gå snett.
De vigdes officiellt på en stor herrgård. Allt var mycket trevligt och bra arrangerat och självklart åts det bröllopstårta och dracks champagne.
Men bröllopet blev omstritt. Nederländerna må ha liberala lagar, men utanför Amsterdam finns bibelbälten och sträng kalvinism och där är toleransen och det moraliska klimatet annorlunda.
Huub och Twan ångrar dock inte sin medverkan och hoppas att de har jämnat vägen för andra homopar.
– Allt var fantastiskt arrangerat för oss, Carlo och hela redaktionen såg till att vi fick en oförglömlig dag. För det ska ju en bröllopsdag vara, inte sant?. Homo eller hetero – känslorna är ju desamma, säger de.

http://www.prive.nl

Källa: Privé

Publicerad: 2001-06-12 18:25:55