EU

Sven Englund arbetade sedan 1996 med att översätta för EUs ministerråd. Eftersom han ingått partnerskap med Nils Eriksson önskade han samma förmåner som heterosexuellt gifta. Bland annat innebär det möjlighet till fria resor för partnern och efterlevandeskydd.
Den 19 november 1998 inledde EG-domstolen prövningen av Sven Englunds och den svenska regeringens stämning av EUs ministerråd.
Englund och Sveriges regering hävdade att EUs institutioner skall respektera de länder som har registrerat partnerskap och behandla dem enligt samma regler som ”gift tjänsteman”.
I mars 1999 avslog EG-domstolen för första gången regeringens och Englunds klagan och de överklagade.
Igår kom alltså beslutet att återigen avslå svenska regeringens klagan.
– Domen är ett tydligt exempel på rådande diskriminering av homo- och bisexuella inom EU, kommenterar RFSLs förbundsordförande Sören Andersson i ett pressmeddelande.
Andersson berömmer samtidigt den svenska regeringen för att de visat ”genuint intresse” i frågan.
Från EG-domtolen påpekar man att det är skillnad mellan äktenskap och registrerat partnerskap även i Sverige, varför man inte automatiskt kan likställa de två.
– Sveriges regering måste här arbeta aktivt så att EUs tjänsteinstruktioner förändras så att de även omfattar personer som har ingått registrerat partnerskap, säger Andersson vidare.
– Regeringen borde samtidigt ta initiativ till att se över den svenska lagstiftningen för att undanröja de skillnader och därmed diskriminering som fortfarande existerar både inom EU och i Sverige.

Publicerad: 2001-06-01 12:46:07