Disputation

Med professor George Chauncey som opponent disputerar idag Jens Rydström vid Stockholms Universitets historiska institution. Han lägger fram sin avhandling ”Sinners and Citizens – bestiality and homosexuality in Sweden 1880-1950”.
Avhandlingen är en studie i hur man i Sverige sett på ”onaturlig sexualitet”. I studien har så gott som alla åtal enligt den svenska sodomiparagrafen, där såväl homosexualitet som tidelag (sex med djur) straffades, gåtts igenom. Totalt är det 2 300 domar som studerats mellan perioden 1880 till 1944 då homosexualitet legaliserades i Sverige. Dessutom har Rydström gått igenom rättspsykiatriska undersökningar, sjukjournaler, riksdagstryck, dags- och fackpress och en enkätundersökning.
I avhandlingen visas att med en modernisering av synen på sexualitet följde fler polisingripanden, kastreringar och interneringar på mentalsjukhus.

En av de mest unika vinklingarna på avhandlingen är att Rydström inte enbart tittat på storstäderna. Han har under sin forskningstid rest land och rike runt och besökt landsarkiv och tingsrätter för att samla kunskap.
Under perioden som undersökts åtalades totalt 751 män, eller huvudsakligen pojkar, för tidelagsbrott. Det var också tidelagsbrotten som dominerade i början av sodomiparagrafens historia och det är av naturliga skäl på landsbygden man åtalat de flesta.
Rydström konstaterar att polisingripandena mot homosexuella ökar kraftigt på 1930-talet. I avhandlingen berättar han att ”homosexuella nätverk” krossas av polisen under denna period i städer som Jönköping, Halmstad, Norberg och Sandviken.
Han ser också exempel på hur många homosexuella genom ett könsöverskridande beteende stolt visade upp och krävde respekt för sin ”avvikelse”. Ett annat konstaterande Rydström gör är att det under den period han studerat ofta var stor åldersskillnad i de homosexuella förhållandena. Detta ledde bland annat till föreställningen om att homosexualitet som sådant innebar övergrepp mot barn.
Av 1561 åtal för sex mellan personer av samma kön gällde bara 12 lesbiska. Åtal mot lesbiska väcktes huvudsakligen på 1940-talet.
Disputationen sker idag fredag den 1 juni klockan 10.00 i G-salen, Arrehniuslaboratoriet, Svante Arrhenius väg 16.

Publicerad: 2001-06-01 01:00:00