Kärlek

Vid midnatt den 1 april började äktenskapsceremonierna i Amsterdams stadshus. Borgmästaren Job Cohen ledde den halvtimmes långa ceremonin där fyra par ingick äktenskap. Medan de skandinaviska länderna har partnerskap är det själva äktenskapslagstiftningen som gjorts könsneutral i Nederländerna.




– Alla de andra länderna har speciallagstiftning för homosexuella par, det är bara i Nederländerna där civiläktenskapet öppnats för alla. Det är den stora skillnaden, kommenterade en stolt Henk Krol, chefredaktör för Gay Krant och en av de drivande bakom lagstiftningen.
Redan 1998 införde Nederländerna en partnerskapslagstiftning och sedan dess har 6 371 par utnyttjat möjligheten. Nu ersätter den könsneutrala äktenskapslagstiftningen landets partnerskapslag.



Hans Ytterberg, HomO var en av de inbjudna vid ceremonin.
– Rättsverkningarna av ett registrerat partnerskap är, med ett fåtal undantag, desamma som för äktenskap. Att parförhållanden mellan personer av samma kön rättsligt regleras i särskild lag innebär en särbehandling. Några sakliga skäl för en sådan särlagstiftning föreligger inte, kommenterade han i ett pressmeddelande.
– Jag har mycket glad över att ha blivit inbjuden att närvara vid midnatt den första april och jag hoppas att det snart ska bli verklighet även här hemma, avslutar Ytterberg.

Alla bilder från ceremonin tagna av Rex Wockner.

Publicerad: 2001-04-02 19:57:16