– Tiden efter vi kom hem från QX-galan har varit omvälvande, vi har fått så mycket kärlek, värme, fina SMS, likes och kommentarer på facebook, ja till och med vykort, säger Eva Rova och fortsätter.

– När vi gick in på ”Valvet”, en restaurang i Pajala, för att äta lunch, så stod alla människor upp och applåderade och sjöng för oss, det värmde.

Och ett vykort som damp ner i brevlådan berörde dem lite extra, det är skrivet på tornedalsfinska/meänkieli så Eva översätter det och läser upp det:

”Tack, tack, tack! Det var en stor överraskning att se tornedalingar på TV. Jag flyttade till Stockholm för fyrtio år sen, saknar min hembygd där hemma i Tornedalen varenda dag här i huvudstaden. TACK!Hälsningar den okände tornedalingen.”

 ”Det här är det bästa och finaste vi har gjort i livet”

Bakgrunden till att Per Johansson och Eva Rova fick QX hederspris är denna.

Pers lillebror Stefan tvingades lämna sin hemort och fly till Stockholm på 80-talet då homofobin var så stor hemma i Pajala och han mobbades både i skolan och på fritiden. I Stockholm skaffade sig Stefan ett nytt liv, men drabbades även av hiv och avled i aids innan han fyllt 30 år. Sorgen var enorm och det blev än värre av att folk sa att det var Guds straff och att han fick skylla sig själv.

Men med tiden kände både Per och Eva att utvecklingen gick åt rätt håll. Det gick att leva öppet som homosexuell i Norrbotten och prideparader numera tågade i hemkommunen. Men för några år sedan när en prideflagga vandaliserades i Pajala och en kommunpolitiker uppmanade föräldrarna i kommunen att hålla sina barn hemma från skolan då en teaterpjäs med hbtq-tema skulle spelas på skolan så kände Per och Eva och det gick åt fel håll. Paret började då hissa regnbågsflaggan på tomten hemma för att visa att man står upp för alla människors lika värde och för att minnas Pers lillebror Stefan. Och trots att deras flagga rivits ner så har de köpt en ny och fortsätter att flagga varje dag.


På QX-galan möttes paret av stående ovationer och jubel när de tog emot priset. Och Eva sa i ett inslag som visades på galan att ”det kommer finns en flagga så länge vi bor här”.

Eva berättar även att Utbildningsradion hört av sig till henne, de vill att hon ska medverka i ett berättelseprojekt, där hon ska göra en berättelse om Prideflaggan, om Stefan och QX-galan på meänkieli/ tornedalsfinska, tillsammans med fem andra personer som berättar sin historia.

– Det ska bli spännande och roligt, säger Eva.

Föreställningen hålls den 2 april på Norrbottens teatern i Luleå.

– Det har tagit lite tid för oss att landa i allt det här, säger Eva. Det är så mycket känslor,  men som jag tidigare har sagt, det här är ”ett minne för livet”, det här är det bästa och finaste vi har gjort i livet.