Duellerna känns väldigt olika i intressegrad och vi antar att ni liksom vi är mer intresserade av resultatet på övre halvan betydligt mer än på vad som kommer att hända på den nedre halvan. Stora namn som BWO, Sarah Dawn Finer, Lili & Susie och Scotts ska slåss om två platser i finalen. Lili & Susie möter alltså BWO i en stenhård kamp och sedan ska någon av dessa möta Sarah Dawn Finer. Ja, vi måste räkna bort Scotts (de kan väl inte ha något att hämta mot Sarahs snygga megaballad?).

I den nedre halvan möts betydligt mindre namn som Starpilots, Rigo och Caroline af Ugglas den lite mer schlagervana Amy Diamond, och hur det ska gå där blir väl lagom spännande…eller?
Låt oss gå igenom duell för duell.
Så här tror vi att det går.

Duell 1
Scotts ”Jag tror på oss” vs. Sarah Dawn Finer ”Moving On”
Trots att Rickard Engfors kallats in och pimpat upp körsångerskornas klänningar, filmat en snygg tv-spelsbakgrund och bett Hunk-Henrik flirta ännu mer med kameran, så hjälper det inte Scotts vinstchanser. En tråkig låt är trots allt en tråkig låt. Och möter man Sarah Dawn Finer och hennes mäktiga ESC-ballad Moving On så är det bara att inse att man kommer att förlora. SDF är en given vinnare i denna duell.

Duell 2
Lili & Susie ”Show Me Heaven” vs. BWO ”You´re not Alone”
Årets duell är ett faktum, och era schlagerskribenter ställer sig i varsin ringhörna:

Ronny: Jag kan inte se någon annan vinnare i denna duell i Lili & Susie. I Skellefteå var de så överlägset bäst med sin megaschlager, och här känns systrarna som en rejäl vitamininjektion i ett i övrigt sömnigt startfält. Visst växer BWO:s ballad för varje lyssning, men jag kan inte riktigt se poängen med att låta trion valsa vidare mot en garanterat dålig placering i Globen. Om Lili & Susie placerar sig långt ner i Globen spelar däremot ingen roll. Dom är vinnare bara de kommer till Globen, och deras framtida schlagerklassiker är en given hit på vartenda schlagerdansgolv i år framöver och den hör hemma i Globen!

Ken: Systrarnas G:son-dänga är absolut rolig en sen natt på schlagergolvet och skulle säkerligen få igång Globen, men med den balladtorka som råder i årets final så känns det för mig helt självskrivet att BWOs kosmonautnummer ska dit. You’re not alone växer och växer som en supernova för varje gång man hör den och Martin har övertygat långt mycket mera på repetitionerna i Norrköping än i Leksand. Dessutom redan en radiohit.

Marie Serneholt och ett stycke uppknäppt Måns Z.

Duell 3
Amy Diamond ”It´s My Life” vs. Starpilots ”Higher”
…eller kampen om veckopengen. Här möts två nämligen solklara barnfavoriter i en ljum duell om en eventuell Globenbiljett och en placering på den nedre halvan i resultatlistan. Amy och hennes dockdansare har dock noll att hämta mot de coolare piloterna som kidsen fortfarande minns från förra veckan. Piloterna vinner och tar sig vidare.

Duell 4
Rigo feat Red Fox & The Topaz Soundsystem ”I got you” vs Caroline af Ugglas ”Snälla Snälla”
Två skrällar i årets festival gör upp om en semifinalsplats och vi gissar att de flesta liksom vi tror att Carro drar det längsta strået. Är det känslosam innerlighet tittarna vill ha så blir Caroline livsfarlig, men om det är partaj och glatt sväng så kan i och för sig Rigo köra om i sista sekund. Men våra instinkter säger Caroline.

Med dessa resonemang borde alltså Sarah Dawn Finer möta antingen Lili & Susie och BWO. Och hur det går är vi faktiskt inte helt på det klara med. Logiskt och teoretiskt sett så borde Sarah ta hem det här med sin mäktiga och givna Globenfinalist. Men eftersom folk förmodligen har röstat ihjäl sig i kampen mellan Lili & Susie och BWO så har vinnaren där ett försprång och en stor following, och kan därför inte helt räknas bort.
Om det skulle bli så att Sarah faller bort i ”Andra Chansen”-spelet så fiskas den låten garanterat upp av den internationella juryn. Annars utlyser vi skottpengar på denna jurys medlemmar…
Och så får Starpilots möta Caroline af Ugglas. Eftersom Caroline af Ugglas irriterar ungefär lika många som älskar henne så finns risken att folk proteströstar emot henne. Dessutom får kidsen som de vill mot mamma och pappa och Starpilots vinner.