I en onsdagens Neue Zürcher Zeitung gick Daniel Frischknecht, ordförande för den schweiziska partiet Eidgenössisch-Demokratische Union (EDU), till hårt angrepp mot Eurovision Song Contest (ESC). Han anser att tävlingen inte längre är ett ”oskyldigt musikevenemang” utan har blivit en ”propagandaplattform för homosexuella och icke-binära personer”.

Det handlar om ett försök till hjärntvätt, där schweizisk tv spelar en framträdande roll,” sade Frischknecht i intervjun som citeras av tidningen queer.de.

Han menar vidare att ESC har blivit en ”i allra högsta grad politisk händelse” där homosexualitet ”närmast firas”.

Frischknecht och EDU har sedan tidigare motsatt sig att Schweiz skall vara värdland för ESC och har tagit initiativ till en folkomröstnings för att dra tillbaka finansieringen på cirka 34,9 miljoner schweiziska franc (drygt 426 miljoner svenska kronor) som är avsedd för evenemanget. Partiet behöver samla in minst 2 000 underskrifter från Basels invånare för att frågan ska gå vidare till en folkomröstning den 24 november. Enligt Frischknecht får de också stöd från delar av den högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet (SVP).

Frischknecht kritiserar i intervjun även den schweiziska artisten Nemo, som identifierar sig som icke-binär och som vann ESC.  Han menar att Nemos scenframträdande, där en törnekrona bars, var ”blasfemiskt”. ”Det här är inte bara en show för oss kristna. Nemo framställde sig som en frälsare, vilket är en förolämpning mot vår tro,” sa han bland annat

EDUs ledare betonade att om folkomröstningen misslyckas kommer partiet att fortsätta ta strid mot att Eurovision skall arrangeras i Schweiz, bland annat genom att ifrågasätta att schweizisk public service-tv använder licensmedel för att arrangera och sända ESC.