Eric Saades tio nya motståndare i en eventuell final är nu klara och det var både väntade och oväntade bidrag som tog sig vidare. QX schlagerpanelsfavorit Ungern tog sig vidare med sin maffiga schlagerdisco i blått. Vidare tog sig även de isländska och finska bidragen med Sjonnis Friends och Paradis-Oskar. Våra norska grannar klarade sig däremot inte lika bra och Haba Haba med charmiga Stella Mwangi fick lämna tävlingen.

Kvällens största överraskning var att skitlåtarna från Litauen och Georgien tog sig vidare. De har vi inte hört mycket snack om här nere i Düsseldorf, och det var en skräll att de båda tog sig till final.
Deras finalplats gjorde därmed att den ständiga finalisten Turkiet inte nådde finalen som många tippat. Inte heller Armeniens Emmy och hennes boxande hunkdansare och deras Boom Boom tog vidare.

Att Eric Saades nemesis ryssen Alexej Voroborov gick vidare överraskade väl ingen? Hans snygga nummer med en medioker låt känns givet i final. Men nu hoppas vi att Sverige tar sig vidare och klår honom på lördag.

Vi gillar dessutom att Schweiz söta popvisa gick vidare, liksom den azerbajdzjanska popballaden som kommer att höras i radio hela sommaren.
Av de bidrag som tog sig vidare höjer vi en varnande vinnarflagg för Azerbajdzjan, Finland och Ungern. Och som en liten dark horse varnar vi också för att Schweiz kommer att placera sig högt.

De tio finalisterna från ikväll är:
Ungern
Azerbajdzjan
Litauen
Island
Finland
Georgien
Schweiz
Serbien
Grekland
Ryssland