Hallongrottan, den unika butiken för hbt-böcker och prylar som även är ett forum för feminism och hbt-kultur, utökar nu med en till våning. Detta firas med ett sensationellt speedparty, där representanter för SLM kommer att klippa sidenbandet och inviga det nya källarplanet. QX har pratat med ägaren Bitte Andersson.

Grattis Bitte, Hallongrottan blir nu med ett till plan, hur kommer det sig?
– Liksom en humla kan flyga, trots att det är omöjligt att vetenskapligt förklara hur eftersom kroppen är för stor och vingarna för små, likaså kan Hallongrottan finnas och expandera trots att revisorn kliar sig i huvudet! Vi blev erbjudna att ta över källarvåningen, då den nya Bang-redaktionen, som satt där innan, fick chans att flytta en trappa upp. Eftersom källaren inte är så attraktiv som kontor är skillnaden i hyra inte så stor för oss. Som butik funkar den däremot utmärkt, förutom att tillgängligheten blir ännu sämre. Detta försöker vi dock kompensera med personlig guidning i sortimentet, där vi diskuterar igenom vad som finns och vad som kan vara av intresse och hämtar upp det till kunder som har svårt att ta sig in i källarn. Eftersom butiken ligger i en brant uppförsbacke med fyra höga trappsteg i entrén har den dock alltid varit svår att göra tillgänglig, men vi uppmuntrar alla som har svårt att ta sig hit att ringa till butiken för personlig kundservice och guidning i vår webshop. Anledningen till att vi stannar kvar i lokalen trots otillgängligheten är att vi delar den med ett stort gäng frilansjournalister, redaktörer, arkitekter, serietecknare, projektledare etc som jobbar med feminism och hbt-frågor. Dessutom ligger vi ju alldeles runt hörnet från Kafé Copacabana som vi också delar kundkrets med.

Bitte Andersson

Kommer det vara samma verksamhet som tidigare fast på större yta, eller kommer även verksamheten utökas?
– Vi kommer i princip ha samma sortiment, men flytta ner sektionerna Film, Sexleksaker, Erotik, Serier, Konst och Poesi samt krydda med fler t-shirts och begagnade böcker. Detta innebär att butiken blir mer överskådlig och lättare att hitta i, samt att fler kunder får plats samtidigt. Under förra årets julrush fick många kunder vända i dörren, i år får de springa en trappa ner istället.

Fest på Hallongrottan

Hur har responsen varit under de här två åren som Hallongrottan funnits?
– Väldigt positiv och interaktiv! Vårt sortiment är i stort sett uppbyggt kring önskemål från våra väldigt aktiva kunder. Vi har haft många volontärer till vår hjälp och vi har alltsedan starten i september 2006 haft ca 110 kulturevenemang i form av läscirklar, filmvisningar, föreläsningar, workshops etc – gratis! Sedan maj 2008 har vi även vårt eget TV-program – HallonTV! Det är ett 30-minuters underhållningsmagasin som kommer ut en gång i månaden och sänds i Öppna kanalen i Stockholm och på webben (hallontv).

Festen hålls ikväll (fredag 14 november), hur kommer invigningen att firas?
– Med ett sensationellt speedparty, kort men intensivt! Kl 19 kommer fem representanter från SLM i full läder/gummimundering att klippa sidenbandet som avgränsar källaren. Sedan blir det trombonfanfarer och körsång med Anarkafeministkören. Därefter följer mingel och tipspromenad med fina priser och sist men inte minst jiddishcabaret med Sternfall och DISCO! Men först ska jag invigningstala. (gulp)


Hallongrottan i QX GayMap