Syftet med festivalen var att visa att Sarajevo är en lika mångsidig och tolerant stad, som den är multietnisk och multikulturell. Att visa att Sarajevo inte bara är krig och elände. Att vi har gått vidare, blickar framåt.
Festivalprogrammet var fullspäckat med diverse händelser vars syfte var att med ord och bild genom olika föreläsningar, konstutställningar och filmvisningar visa vad QUEER står för.
Det som väckte min uppmärksamhet och många andras nyfikenhet var fotoutställningen av den bosniske fotografen Irfan Redzovic.
Anledningen till detta är att personerna på hans fotografier hade för avsikt att för första gången komma ut ur garderoben på denna festival vilket många tycker är ett mycket modigt sätt att komma ut på. Bara det i sig mycket intressant men också rent konstnärligt, då hans fotografier verkligen talar för sig själva och visar på stor kreativitet.
Hur det nu blev med detta kan diskuteras eftersom festivalen ställdes in av arrangörerna efter den första festivaldagen som enligt de första planerna skulle vara i fyra dagar. Anledningen kan man tyvärr gissa sig till. Våldsamma händelser och misshandel av åtta festivalbesökare fick arrangörerna att tänka om och ställa in hela festivalen.
Våldsamheterna utbröt när en grupp människor försökte bryta sig in i Akedemins lokaler för att förstöra själva tillställningen samtidigt som de skrek homofobiska slagord.
Trots att polisen fanns på plats och säkerheten var stark så tyckes det inte som om polisen gjorde sitt jobb fullt ut. Kanske kan man tycka att det rör sig om rädsla för sin egen trygghet eller så rör det sig om att vissa människor helt enkelt inte tycker att vi alla är lika värda att försvara?! Varken polisen eller politiker i stort tycks bry sig tillräckligt mycket om att försvara de homosexuellas liv eller rättigheter, men det finns andra som kämpar för att det en dag ska bli så. Det är det som inger hopp i en hopplös situation.
– Öppningen av utställningen och öppningen av festivalen drog till sig nära 350 besökare till Sarajevos Konstakademi. Detta är en siffra som talar för sig själv och vi är jättenöjda, säger Irfan Redzovic.
Enligt honom så har Sarajevo en lång väg att gå när det gäller toleransnivån till festivaler och tillställningar av detta slag, men hoppet finns fortfarande. Man får inte vara rädd.
Irfan säger också: “ Jag vet att jag gör rätt sak”.
Med detta avslutade han vår intervju.
Och jag vet vad han menar när han säger det. Han vet att han gör rätt när han försvarar festivalen och dess deltagare och deras önskan om att leva fritt. Det borde vara en självklarhet inte bara en önskan.
Läs också: Våldsam start på Bosniens Pride Pridefirande under ramadan upprör i Bosnien
Uppdaterad 2019-09-09
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!