Lasse Eidevall, konstnärlig ledare för Dansstationen på Palladium i Malmö, vad händer hos er i höst?
– I september lyfter vi fram tre unga koreografer, sen blir det stor festival för barn och ungdom i hela regionen med två nyproducerade föreställningar, Lena Josefsson kommer, det blir dansfilmfestival…
Allt låter kul, men är det något man särskilt kan lyfta fram av det?
– Visst kan man det! Jag tycker att det ska bli spännande med Martin Forsbergs och Ingrid Rosborgs Square Dance. De sätter ihop en helafton tillsammans med två korta verk var och en demonstration av ett av styckena. Det avslöjar arbetet bakom koreografin, och sen får man se verket.
Behöver publiken inskolning i modern dans eller är det just för att visa hur arbetet går till?
– Det är mer för att man ska få blicka in bakom scenen. Men vi har ofta publiksamtal efter föreställningarna och de som vill kan stanna kvar och diskutera. Alla vill inte det heller. Många vill ha sin upplevelse och sen gå, men 15-20 stycken brukar stanna. Det är viktigt att lära sig prata om dans. Man kan ha nytta av det om man ska formulera vad man upplever!
Är det så att vissa föreställningar går hem mer hos en HBT-publik?
– Kropp, sexualitet… men generellt tycker jag nog att det program vi presenterar är utmanande för alla och alla åldrar… Och ofta utgår det från ursprung, genus och sexualitet på olika sätt, det är en övergripande tanke i det vi gör.
Och om Kajsa Giertz ungdomsföreställning Make Over skriver ni bland annat så här: ”varför man måste välja en enda könsroll, när det finns så många?”. Blir det mycket snack bland publiken om sånt?
– Ja, absolut! Det märker vi efter högstadieföreställningarna. Den är utmanande. Dansaren Pablo är en idol som rappar, och sen tar han på sig en klänning…. Och en äldre recensent förstod inte varför ungarna jublar, hon blev så provocerad av att Pablo kliade sig i skrevet så hon kunde inte koncentrera sig på föreställningen!
Sen många år finns Dansstationen i Palladiums läckra lokaler mitt i Malmö, en fantastisk gammal biograf. Vilket varumärke är starkast? Kommer folk till Palladium eller Dansstationen, tror du?
– Både och skulle jag säga. Dansstationen finns på Palladium, och många känner till oss och vill gå på det vi gör. Till musiken kommer kanske en delvis annan publik, men ibland har vi gemensamma arrangemang med orkester och koreografi. Och det är kul när man hör någon stå utanför och säga ”Det här är Palladium, här har de spännande dans!”.
Du är ju dansare från början, dansar du själv i någon föreställning?
– Nej, det kan jag inte påstå. Det känns som om jag dansar i sinnet, och det hoppas jag att publiken också gör!

Dansstationen/Palladium ligger på Södergatan 15 i Malmö.
Square Dance ges 23-25 september 19.30
Make Over ges 12 oktober 17.00
För resten av höstprogrammet, se www.dansstationen.nu och www.palladium.nu