Men orden gillar hon inte riktigt. ”… jag korrigerade inte mitt kön, utan jag fick en kropp som passade till mitt kön”, säger hon i DN-intervjun.
I boken får vi följa henne i fyra olika ”upplagor”. Som La, som Lina, som Marjatta och som jag. Nedslag under olika år – från 1975 till i fjol. Men det finns ett hopp de senaste tio åren där det både genom boken och QX-intervjun framgår att saker och ting hänt (giftermål, adoption av två barn, skilsmässa).
Nå, det blir en färd genom livet. Känslan av att vara någon annan hemma i Köpingstrakten. Det jävliga första gymnasieåret. Tokplugget till jurist (Lina är dyslektiker). Könskorrigeringen – både den långa processen och den nu avskaffade tvångssteriliseringen. Språkstudier i Spanien, Frankrike och Tyskland (hon behärskar alla de stora europeiska språken). EU-jobb i Luxemburg. Irland. Relationer. Arbetsplatser.
Men självklart mycket om det som redan före boken gjorde Lina Axelsson Kihlblom till kändis: de tre rektorsåren på Ronnaskolan i Södertälje. En skola hon lyfte och ett arbete skildrat i UR:s tv-serie Rektorerna. Det var då hon blev ”Superrektorn”. I boken får såväl skolchefer som skolpolitiker i kommunen ta emot välriktade sparkar. Också de båda lärarfacken får på huden.
Idag är hon själv skolchef, i Haninge.
Kommer du tycka om mig nu? är mycket läsvärd. Redan har den gått i nytryck. Den har chans att bli en svensk trans-komma-ut-klassiker.
Läs även:
”Jag är det nya normala”
”I varje möte var jag rädd för att bli avslöjad”
Kommer du tycka om mig nu? – en berättelse om identitet. Gothia fortbildning, 2015.
Uppdaterad 2017-11-09
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!