I veckan som gick presenterade Kulturrådet och Skolverket listor med tips på rekommenderade böcker för olika åldersgrupper av barn och ungdomar.
Vid en genomgång finns litteratur i högstadiet och gymnasiet som synliggör homosexuella män. För högstadiet tipsas bland annat om Moa Backe Åstots ”Hilmabrand” och på gymnasiet tänker myndigheterna att det är en bra idé att bland annat läsa ”Att göra sig kvitt Eddy Bellguelle” av Èdourad Louis.
Läslistor har även tagits fram för förskolan, lågstadiet, mellanstadiet. För de allra yngsta tipsar Kulturrådets Anna Hallgren om författaren Katarina Kieris och illustratören Stina Wirsens bok ”Hur flaxar fågeln?”. En poetisk bok riktad till de minsta med två mammor som föräldrar. En barnbok som även nominerats till det queera litterturpriset Prisma 2024. Ett pris som delas ut i Malmö under lördagskvällen.
– Referensgruppen som jobbade med att ta fram förslagen tillsammans med Skolverket och Kulturrådet vill gärna se dessa första läslistor som levande läslistor, det vill säga att vi ska revidera, komplettera, bygga på eftersom, säger Anna Hallgren till QX.
Hon lyfter i barngruppen 3-6 år fram boken ”Min vän Jim”, av Kitty Crowthers om koltrasten Jack och måsen Jim, liksom Chih-Yuan Chens ”Guji-Guji”, en ”fula ankungen”-saga om identitet, men i denna den taiwanesiska versionen om en krokodilunge som tror han är en anka.
– ”Var inte rädd, lilla krabban” av Chris Haughton handlar om mod och att våga möta andra och ”världen”, tipsar Hallgren vidare på frågan om hur barn som växer upp i regnbågsfamiljer och i grupper där även regnbågsbarn finns skall synliggöras genom läslistorna.
– I lågstadiet är Lotta Geffenblads ”Blå ugglan” fin att läsa tillsammans med ”Min vän Jim”, säger hon och fortsätter att rekommendera ur lågstadie-listan Yla Karlsson och Sara Lundbergs ”Jag och alla” där tio olika barn bland annat Hjalmar som identifierar sig som hen, ”lika men ändå olika, unika och fantastiska”, skildras.
Flera av Tove Janssons böcker finns med i de olika läslistorna och Anna Hellgren tänker att lågstadietipset om ”Vem skall trösta Knyttet” kan fungera för barn i regnbågsfamiljer eller barn som själva funderar kring könsidentitet eller vad kärlek är.
– Här kan kanske även de två ”Sportig ABC-bok” av Åsa Sandell och Annabella Gustafsson kan inbjuda till samtal eller identifikation, säger Hellgren om böckerna där den med killar som sportar även lyfter Balett-Bilal och i tjejversionen finns såväl Armbrytar-Anna och Brottar-Britta.
I tipsen för mellanstadiet nämner Anna Hallgren novellsamlingen ”Tolv” av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. I boken finns 12 berättelser om de olika eleverna i en klass där gamern Fatima är kär i Iris och andra tar upp identitet och att våga vara den man är.
I tipsen finns också poesi och här nämns som regnbågsingångar bland annat Mårten Melins diktsamling ”Livet, ju”.
– Dikter kan öppna upp både för tolkningar, samtal eller stöd, tipsar Hallgren och nämner i det sammanhanget även Svenska Akademiens samling ”Tid för poesi”.
Bland litteratur det tipsas om för mellanstadiet finns även Jenny Jägerfelds bok ”Comedy Queen”. I sig inte en bok med regnbågsperspektiv.
– Men det öppnar också upp för flera av hennes andra böcker och exempelvis ”Brorsan är kung” som dessutom många lärare läser, berättar Hallgren. Boken finns nu även dramatiserad via Sveriges Radio.
När det rekommenderas för högstadiet och gymnasiet konstaterar Tammi Gustafsson Nadel på Skolverket att det inte i dessa första listor finns ett stort utbud för unga hbtq-personer eller barn i regnbågsfamiljer. Men hon säger samtidigt att ingången i arbetet har varit att ”söka ett brett anslag”.
– Så många barn som möjligt skall kunna spegla sig, oavsett bakgrund eller erfarenhet och där ingår bland annat sexuell identitet, säger hon till QX.
– Vi har inte suttit i slutändan och räknat ur rättviseperspektiv, men vi är ödmjuka inför att vi kan ha missat perspektiv.
När jag frågar om tips från högstadiet och gymnasiet är det förutom ”Himlabrand” och ”Att göra sig kvitt Eddy Bellguelle” även Lisa Björbos ”Inuti huvudet är jag kul” och Augustprisvinnande ”Vi ska ju bara cykla förbi” av Ellen Strömberg som Gustafsson Nadel tipsar om.
På frågan om varför hon tror det trans-perspektiv på högstadiet och gymnasiet säger hon ”med en viss reservation eftersom vi kan ha missat”;
– Det kan vara utmaning när det ställs mot kriterier som språklig verkshöjd och kvalitet.
Läslistorna består totalt av över 250 tips för användning i undervisningen i förskolan eller skolan, både klassiker och samtida litteratur.
– Vi vill öka läsningen bland barn och unga, säger Joakim Malmström, generaldirektör på Skolverket i ett pressmeddelande inför att listorna släpptes.
– Att kunna läsa och förstå texter är grundläggande för att vara delaktig i samhället. Förskollärare och lärare har ett väldigt viktigt uppdrag i att väcka intresse för läsning och i att få barn och unga att läsa mer.
I presentationen av listorna uppges att den fristående referensgruppen samlat in förslag från förskollärare, lärare i svenska och svenska som andraspråk samt skolbibliotekarier. Via länken hittar du alla tipsen.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!