Grattis Sara till Tage Danielsson-priset, hur kändes det att få en sån fin utmärkelse?
– Tack! Det känns som en stor ära och inte minst en väldig bekräftelse!
I motiveringen står att det i dina sagor tydligt syns en nyfikenhet och kärlek till det svenska språkets finurliga rikedom, och att du knyter ihop dina karaktärer med Tages… Hur fint?
– Eller hur! Min bok Riddar Kasus hjärta och andra sagor om grammatik är en enda stor blinkning till Tage Danielssons Sagor för barn över 18 år, och det känns ju enormt roligt att den blinkningen nådde ända till Linköpings kommun.
I sin motivering skriver stiftelsen även att Tage Danielssons ord ”Låt oss alla spotta litteraturen i ansiktet och bli du med den!” definierar Sara Lövestams gärning. Känner du igen dig i det?
– Jag kan börja med att säga att jag inte är ett fan av att spotta folk i ansiktet, eller spott över huvud taget. Men han menade antagligen att litteratur inte ska vara förbehållen en elit, att vi alla bör ha tillgång till den och hantera den på våra egna villkor, vilket jag både skriver under på och försöker göra.
Hur gick ceremonin till?
– Folk kom till Linköpings stadsbibliotek under Humanistdygnet för att i princip bara se mig få blommor och hålla ett tacktal. Stolarna räckte inte ens till. Tänk att så många människor frivilligt går på ett evenemang som är till för att hylla någon som de inte ens är släkt med, visst ger det hopp om mänskligheten?
Hur mår man efter att ha fått en sån motivering och utmärkelse?
– Mycket bra! Det kan vara ett ensamt arbete, att skriva böcker och framträda i media, och ibland är det svårt att veta om det bara är man själv som tycker att något man gjorde blev bra. Jag säger ”man” för det gäller inte bara mig. Vi är många författare som pendlar mellan hybris och självkritik på våra kammare, och då kan ett stipendium eller ett pris betyda mycket.
Vad ska du göra för prispengarna?
– Amortera! Vi finner alla lyckan på olika sätt, själv upplever jag ett rus när jag ringer banken och gör en extraamortering på mitt huslån.
Är Tage en förebild?
– Det är han verkligen, inte minst när det gäller ordbehandling och humor som är både smart och snäll. Jag brukar alltid nämna honom som en av mina största influenser när jag får frågan om skrivande förebilder.
Han har ju gjort så mycket, vad av det han gjort tycker du är det bästa?
– Jag har nog inte distansen att avgöra det, eftersom jag vuxit upp så nära många av hans verk. Jag kan nog hela Äppelkriget utantill, och förstås Karl-Bertil Jonssons julafton. Båda dessa filmer citeras flitigt i min familj och jag blir alltid förvånad över att inte alla kopplar till ”vi har ju renoverat och restaurerat” eller ”nej, han har flyttat”. Nu i veckan fick jag också veta att jag kommer att föräras Arguspriset, varpå folk började gratulera mig för Augustpriset, vilket jag alltså inte har fått. Då ville jag skämta till det med ”Pilner, nästan lika gott som pilsner”, men hittade ingen som fattade förrän jag ringde en syster.
Vad jobbar du med just nu?
– Jag har precis släppt boken ABC-bok för vuxna om bokstävernas intressanta historia och hur de används idag. Jag skriver på en ny roman, håller skrivkurser tillsammans med Mian Lodalen – och så har jag ett litet extraknäck som svensklärare för hbtq-flyktingar och asylsökande hos RFSL Stockholm!
Och vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att vi alla drabbas av sinnesfrid och eftertanke, att stora medicinska genombrott väntar runt hörnet, att även förbluffande runfynd väntar runt hörnet och att mina höns börjar värpa.
Uppdaterad 2024-11-05
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!