Teaterföreställningen Gränsland som spelas på Helsingborgs Stadsteater sedan den 21 september hanterar teman om gemenskap, trygghet och familj. När den 15-åriga Alicia (Silan Maria Budak Rasch) plötsligt möter den två år äldre Jawad (Sakib Zabbar) förändras allt i hennes liv.

Jawad gör allt i sin makt för att kunna stanna i Sverige och Alicia har hoppat av skolan.  Tillsammans upptäcker de att de har något gemensamt. De gillar båda att skriva historier. Men pjäsen hanterar även queera teman. Alicia har två mammor och Jawad är homosexuell.

”Gränsland” handlar om krisande tonåringar och föräldrar som glider allt längre från varandra i en familj som plötsligt är i gungning. Det är en aktuell och spännande berättelse som utspelar sig ömsom i en trasslig vardag, ömsom i ungdomarnas drömvärld som till skillnad från verkligheten är full av hopp”, står det på Helsingborg Stadsteaters hemsida.

Föreställningen fick ny uppmärksamhet när Camilla Bergvall skrev i Helsingborgs Dagblad om den utifrån diskussionen om att integrationsminister Mats Perssons uttalanden i Aftonbladet kring att kartlägga värderingar hos personer som flyttat till Sverige inte är annat än ”Homonationalism”.

Du kan se Gränsland på Helsingborgs Stadsteater mellan den 17 och 19 oktober. Och igen mellan den 23 och 24 oktober.

Sakib Zabbar som Jawad i Gränsland.