Utställningen The Gay Space Agency utforskar hur dåtiden hade sett ut om queera astronauter inte suddats bort från rymdhistorien. Den amerikanska dokumentärfotografen Mackenzie Calle dök ner i gamla NASA-arkiv för att hitta queer representation. När den inte upptäcktes, skapade hon The Gay Space Agency. En fiktiv rymdorganisation.

Mackenzie, berätta om The Gay Space Agency.
– Självklart! Projektet handlar om bristen på representation av queera astronauter genom historien. Den handlar bland annat om astronauter i NASA behövde ta heterosexualitets-tester. Den utforskar de enda kända queera astronauterna i hela världen och deras liv. Sally Ride, Wendy Lawrence och Anne McClain var alla kvinnliga NASA-astronauter som kom ut, men först efter att de varit i rymden. Sedan skapade jag också en fiktiv rymdorganisation, The Gay Space Agency. Där jag hade turen att arbeta med organisationen Out Astronaut och några aspirerande hbtq-astronauter för denna del av fotoprojektet. Jag dokumenterade deras astronautträning och iscensatte situationer som gav liv åt The Gay Space Agency.

The Gay Space Agency, 2024 © Mackenzie Calle

Du har gjort fotoprojekt kring astronauten Sally Ride förut, vad betyder hon för dig?
– Som en queer person som är intresserad av rymden har jag sett upp till Sally Ride under större delen av mitt liv. Även om hon gick bort 2012, upptäckte jag först nio år efter hennes död att hon hade en kvinnlig partner. Sally Ride kom faktiskt ut som gay i sin dödsannons. Det stod Dr. Ride överlevs av sin partner i 27 år, Tam O’Shaughnessy. Ett citat av Sally jag inte kan få ut ur huvudet är ”Du kan inte vara vad du inte kan se”, särskilt när jag tillbringade hundratals timmar med att dyka ner i NASA:s arkiv som saknade öppen queer-representation. Jag visste att jag behövde visualisera vad jag önskade fanns och förhoppningsvis kan finnas i framtiden.

Skulle du vilja resa till rymden en dag?
– Jag skulle älska att åka till rymden! Men ärligt talat finns det många människor jag har träffat som har ägnat sina liv åt rymdvetenskap och astronautträning, och endast ett fåtal får möjlighet att resa över vår atmosfär. De borde alla få en plats före mig!

The Gay Space Agency visas på Fotografiska Stockholm mellan 18 oktober och 2 mars.

Den ingår i utställningen Space – A Visual Journey