För 29 åriga Hampus Michaelartz Sjöberg har konstnärskapet funnits med sedan barnsben. Nu är han aktuell med en ny utställning på Konstfack. Konstnärens I Felt the Pain, I Felt the Paint, Felt the Moment Slip Out of My Hands handlar om tiden, minnen och fantasin. Vi har pratat med Hampus som även går under artistnamnet Michaelartz.

Kan du berätta om din utställning?
– I Felt the Pain, I Felt the Paint, Felt the Moment Slip Out of My Hands är mitt examensarbete och det är en utställning som är inspirerad av mina personliga upplevelser, platser och människor. Jag har också fått inspiration från relationer, även från minnen som är kopplade till längtan och lust. Men den fångar också vart jag är i livet och i mitt konstnärskap just nu.

Finns det någon konst eller konstnär som berört dig extra mycket?
David Hockney är en konstnär som inspirerat mig. Jag såg en utställning i London som fick mig att se måleri på ett helt nytt sätt. Och det är intressant att genom konst lära sig om historien. När jag ser på konst från kanske 100 år sedan funderar jag på hur samhället såg ut då. Konst ett otroligt visuellt medel. Och till skillnad från en skärm går det att komma konsten nära. Något jag ofta tänker på är när min lärare, Lina Selander, sa att man inte borde tänka att konst som antingen bra eller dåligt, utan att vända blicken inåt och tänka på vad en känner inombords när man tittar på konst. Och fråga sig varför man känner på ett visst sätt. Det är en bra metafor för att gå in i sig själv istället för att peka på andra.

Vad har konsten för roll i ditt liv?
– Jag växte upp med en hörselskada, svåra allergier och eksem, vilket gjort att jag som liten har spenderat mycket tid på sjukhus. Jag började bland annat måla mycket när jag satt i väntrummen. Konsten har sen dess hjälpt mig att förstå mig själv. Eftersom jag växte upp i Borlänge, som är en mindre stad, blev Michaelartz ett sätt att utforska mig själv och mitt konstnärskap. Jag behövde bygga en frizon utanför samhällets normer för att kunna bilda mina egna uppfattningar om mig själv. Konst har idag har ett enormt värde i att skapa diskussion och samtal i en värld som går så otroligt fort framåt. Jag tror det kan få en del att tänka annorlunda och lyfta blicken.

Vad hade du velat säga till individer som har svårt att utforska sig själva eller kanske är rädda?
– Att göra ett safe space även om det bara är i ditt sovrum eller hemma. Min trygga zon var alltid hemma med uppmuntrande föräldrar. Våga också ha tron på att livet blir bättre. Och till Hampus 15 år som tvivlade på sig själv, hade jag sagt att han ska ta den tid han behöver. Utforska dig själv och gör det inte för någon annan, du kommer längre på det. Och att drömma stort, at the end of the day har vi bara ett liv. Det gäller att göra det bästa med det, punkt.

 Har du någon drömplats att ställa ut på?
– Jag drömmer om att ha en stor utställning i London. Eller New York!

Verket "August (slipped away into moment in time)" av Michaelartz

Vernissage är den 18 oktober från klockan 16.00 på Konstfack.

Du kan se utställningen mellan den 18 och 25 oktober på Konstfack.