Båda auktionshusen har satt den dyraste svenska prislappen på en Dardel-målning – dessutom samma pris, det uppseendeväckande höga utropspriset 4-5 miljoner kronor. Men skillnaden mellan de två målningarna kunde knappast vara större.
I målningen Transibiriska expressen, som går på Auktionsverket, är Dardel i sitt esse och den är en av de mest färgstarka bilderna i hela hans produktion.
Tavlan har också en rafflande historia med pikanta gaydetaljer: motivet är ett minneskollage som återspeglar Dardels långresa som förde honom till Japan mitt under första världskriget tillsammans med bästa vännen – och, som det numera anses, älskaren – Rolf de Maré, sedermera en mycket inflytelserik teaterman, konstsamlare och, mycket sällsynt för sin tid, öppet homosexuell. Dardel, som försökte leva ett heterosexuellt liv, övergav de Maré och förlovade sig hemligt med den 21-åriga Nita Wallenberg och reste tillsammans med henne på transsibiriska järnvägen till S:t Petersburg.
Målningen Turisthotellet i Rättvik däremot, som visas här nedanför, målades tre år tidigare, uppenbart innan Dardel hade kommit fram till den elegant enkla stil som har gjort honom till en av Sveriges mest älskade konstnärer. Här ser vi fortfarande den unge sökare som prövade sig fram med sina konstnärliga medel under större delen av 1910-talet.
I Bukowskis katalog påstås att målningen ”kan ses som en milstolpe inom den svenska modernismen”. Jo jo, allt kan ses hur som helst. Det framkommer ingenting som visar att just Turisthotellet i Rättvik haft någon särskild betydelse när det begav sig.
Om man bläddrar vidare i Bukowskis katalog kan man notera inte mindre än tre tidiga Dardelmålningar där utropspriset har satts i miljonklassen. Att Dardels stjärna lyser högst just nu har förstås sin närmaste förklaring i rekordförsäljningen på Bukowskis Moderna-auktion för ett år sedan, då hans målning Vattenfall från 1921 slog alla rekord med ett slutpris på fantasisumman 24,2 miljoner kronor – det högsta någonsin för ett modernistiskt svenskt konstverk.
Utropspriset är budgivningens startpunkt och det lägsta priset som säljaren är beredd att acceptera. Och i våras blev det återrop när utropspriserna för Dardel sattes för högt – alltså, ingen bjöd, målningarna förblev osålda – och nu får auktionerna som öppnar den 22 oktober utvisa om Bukowskis och Auktionsverket spelar ett för högt spel eller inte och vilken målning som går hem hos multimiljonärerna.
Vi andra som har mycket månad kvar i slutet av lönen kan avnjuta den moderna konsten gratis på auktionshusens visningsvecka – bägge öppnas den 15 oktober. Eller surfa runt i deras webbkataloger, se länkarna nedan.
Bland övriga verk med gay-anknytning står förstås Gösta Adrian-Nilsson ut med en handfull målningar hos bägge husen, fulla med kubistisk muskelmassa, liksom mycket annat som inte precis är heteronormativt, såsom Einar Jolins uppfriskande Ung dam läsande konsttidskrift eller min farfar Isaac Grünewalds skönt putande mansrumpor.
Dardel dyrast inför höstens auktioner
Förgrundsgestalten inom svensk gaykonst Nils Dardel är den högst värderade svenska konstnären hos både Stockholms Auktionsverk och Bukowskis inför höstens Moderna-auktioner.