I det lilla samhället Fengersfors, några kilometer ifrån Åmål, står en lila stuga och sticker ut i det natursköna området. Där hittas sedan ett par år tillbaka Homografiska museet. Ett museum som utgår ifrån ett verklighetsfrånvänt perspektiv och frågar: ”Om queer var normen – hur skulle historien se ut då?”
– Museet är ett andningshål, ett Narnia och ett invecklat tankeexperiment likt Egalias Döttrar. Utifrån detta perspektiv bjuds konstnärer in i museets samling där deras konst blir artefakter (en del av en permanent samling) som vi förvaltar och vårdar evinnerligen tills den dag hen förbjuder, berättar museidirektör Funny Livdotter för QX.se.
Hur uppstod idén till Homografiska museet?
– Det bottnar i en frustration kring bristen för representation och återberättandet av queera personer och historier. Det är så lätt att påstå att en konsthall eller institution bara väljer det ”bästa” eller ”viktigaste”. Men ibland är det viktig att skapa något nu, något eget.
– Det finns många som gräver i arkiv och hittar historiska berättelser, personer och händelser, ett enormt viktigt jobb! Men att skapa egen historia på sina egna premisser i vår samtid – det är det som gör Homografiska Museet helt unikt i världen.
Museet är grundat och drivs av konstnären Funny Livdotter, som beskriver det som ”ett enormt ambitiöst konstprojekt”. I den permanenta samlingen hittas just nu femton ”artefakter”, och varje år köper styrelsen in fem nya verk av fem konstnärer som styrelsen väljer ut. Konstnärerna får sedan fria händer att skapa sina verk.
Berätta om några av de verk som ni ställer ut.
– I år ställer vi ut de fem nyinköpta artefakterna; skapta av Hinni Huttunen, Katarina Aneer, Johan Lundin, Zafira Vrba Woodski och Grebnellaw. Hinni Huttunens verk är en svart brosch med rosmotiv och Bisexual Paradise textat i vitt. Det är en kollektion av totalt 100 broscher. Museet äger en och resterande 99 har besökare fått ta med sig hem (de gick snabbt åt!).
– Vi har också ett verk som unikt för i år, även tagit sig ut i samhället som består av två vägskyltar där det står Everybodys Street av Johan Lundin. Ett väldigt starkt verk beroende på sin placering och sammanhang. Dessa får invånarna på orten uppmärksamt upptäcka i sin vardag.
Hela samlingen hittas i fysisk form på Homografiska Museet i Fengersfors men finns också att upptäcka digitalt på Youtube.
Vill du vara med och stötta Homografiska Museet? Läs mer på www.homografiska.se
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!