1932 reste den svenska författaren och poeten Karin Boye till Berlin. En stad som fortfarande hade ett vibrerande liv för lesbiska, med klubbar, tidningar och politiskt engagemang för lika rättigheter.
För Karin Boye måste det ha varit ett paradis. Medan lesbisk kärlek var kriminaliserat i hemlandet, fanns det, trots den framväxande nazismen, en helt annan möjlighet att leva öppet som lesbisk i den tyska huvudstaden.
I Berlin träffade hon sin livskamrat Margot Hanel som då också blev en första kvinna Karin Boye hade en fysisk kärleksrelationen med. Under åren i Berlin så påbörjades också skilsmässan med Leif Björk som Boye gift sig med 1929.
Vintern 1933 tog nazisterna över makten. En fullständig katastrof för Margot Hanel vars mor var judinna. Med Karin Boyes hjälp kunde hon ta sig till Sverige 1934 och genom ett skenäktenskap lyckades hon få ett svenskt medborgarskap.
I sju år levde Karin Boye och Margot Hanel tillsammans i den gemensamma lägenheten på Skeppargatan 102 i Stockholm. Margot arbetade som bokbindare och påbörjade en utbildning till att bli barnsköterska.
Efter det som sägs ha varit en problemtyngd första tid i deras relation, återvände Hanel hösten 1934 under en kort tid till Berlin. Under denna deras separation skrev Karin Boye en av sina stora verk, Kris.
Karin Boye är en av Sveriges viktigaste lesbiska förebilder. Född i Göteborg 1900, engagerad i socialistiska tidskriften Clarté, kämpe mot den framväxande nazismen och en författare och poet som bar förmågan att använda sina personliga inre stridigheter och ur dem skapa texter som grep tag i läsaren.
Efter debuten 1922 med diktsamlingen Moln kom odödliga verk som science fction-romanen Kallocain och diktsamlingen För trädet skull med dikten ”Ja visst gör det on när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? …”
En kan bara gissa hur många damaftnar denna och andra av Karin Boyes dikter höglästs och luften dallrat av spänning!
Den 23 april 1941 tog Karin Boys sitt eget liv. Hon befann sig då i Alingsås för att hjälpa sin cancersjuka väninna Anitha Nathorst, som sägs ha varit en tidig obesvarad kärlek.
Vid en stor sten på en kulle norr om Alingsås hittades Karin Boyes livlösa kropp.
Hemma i Stockholm tog Margot Hanel sitt liv kort därefter, den 30 maj 1941.
Det tog lång tid innan Karin Boyes betydelse som lesbisk förebild fick sitt breda erkännande. En av de som sett till att det blev så är författaren Pia Garde. Hon har också berättat hur Boyes familj efter självmordet förnekade kärleksrelationen med Margot Hanel och brände deras brevväxling inkluderat Karins dikter till Margot.
2011 satte Karin Boye-sällskapet upp en skylt på Skeppargatan 102 där den tid Karin Boye bott på adressen anges, liksom en dikt hon skrev till Margot Hanel: ”Till dig”.
Läs mer på karinboye.se
Uppdaterad 2022-04-21
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!