Antikens Grekland och Rom har under århundraden lockat homosexuella konstnärer, författare och historiker. Varför dessa historiska epoker lockat söker nu Medelhavsmuseet svar på genom en serie seminarier i höst.
Henrik Berg, filosofie doktor i antikens kultur och samhällsliv håller i två av dessa där samkönade relationer under tidsepokerna tas upp liksom om ”det moderna begreppet ”homosexualitet” är relevant när man talar om antiken.
Författaren och kulturskribenten Carl-Johan Malmberg håller i ett seminarium som utgår från Thomas Manns bok Döden i Venedig. En bok som filmatiserats av Luchino Visconti och blivit opera genom Benjamin Brittens försorg. Jo. De var homosexuella, eller män som gillade män, alla tre.

Apollo di Belvedere-statyn står i ett av Vatikanens museer

Konstvetaren Patrik Steorn står bakom seminariet ”Apollo di Belvedere och det antika skönhetsidealet”. Här tittar han på hur mannens skönhet avbildats i konsten från upplysningen till vår tid.
Frågorna för seminarieserien som går under namnet ”Från Ganymedes till Gay Pride” handlar om hur denna homosexuella estetik påverkat vår syn på såväl antiken, renässansen som det moderna Italien och Grekland. Men också varför det så plötsligt upphörde att vara en gångbar tematik i mitten av 1900-talet.
De totalt fyra seminarierna kostar 80 kronor styck att delta i och man kan förhandsboka via Medelhavsmuseet.