– Det är allt en riktig tegelsten du skrivit. Och spännande är den! Hur kom du på idén att skriva en ungdomsbok om livet under medeltida pestår i Norden?
– Min tidigare förläggare berättade om vad som visade sig vara en vandringssägen: pesten utrotar alla i en by utom en ung kvinna. Och alla i en annan by utom en ung man. Sen möts de, ungefär som Adam och Eva. Och jag tänkte att den historien ska jag skriva.
– Men det blev ingen vanlig Adam och Eva-historia?
– När jag började fundera över vad jag ville berätta, så… ”Boy meets girl” – det är ju fort gjort. Så jag läste medeltidshistoria och tänkte att vad det här ska handla om är hur man överlever fysiskt och mentalt om man förlorat allt. Hur kommer man vidare, hur klarar man sig?
– Och huvudpersonerna Mikael och Ylva får verkligen kämpa, för att få mat, kläder, skydd mot stråtrövare och vilda djur. Vem är de?
– Flickan, Ylva, är lite av mig. Förbannad när det inte går som hon vill, vägrar foga sig i traditionella könsroller.
– Men på din hemsida står det att du ville vara en Mikael när du var liten.
– Ja, jag ville vara pojke! Jag är född på Mikaelsdagen och jag fick alltid höra att hade jag varit en pojke hade jag hetat Mikael. Och bokens Mikael är lite av en drömpojke trots sin tragiska historia: vacker, musikalisk, värd att älska. Och det blir han, både av Ylva och Anselm.
– Mikael träffar Anselm när bägge är noviser i ett kloster. De blir otroligt förälskade. Och munkarna blir inte så glada när de hittar dem. Du nämner också ryktena om kung Magnus Erikssons intresse för män. Vad vet du om samkönade förhållanden under nordisk medeltid?
– Att det var förbjudet, men att det självfallet förekom. Och i England tror jag man blev kokt i tjära för det. Du har väl läst Rosens namn? Där kan man ana en historia. Men jag har inte stött på någon berättelse från medeltiden här.
– Ylva trivs bättre manskläder – och hon tänker till och med att om nu Mikael hellre vill ha en man så for hon väl vara en man. Vad har du för bild av att klä sig i det andra könets kläder på Ylvas och Mikaels tid?
– Att det också var förbjudet… Men också att man godtog att människor var det de utgav sig för att vara. Klädde du dig som man så godtogs du som man.
– Slutet är öppet. Kommer Mikael att återförenas med sin älskade Anselm eller stanna hos Ylva?
– Det får du vänta till nästa del med att läsa om! Anselm återkommer, men livet kommer inte att bli enklare…
– Du har alltid skrivit för ungdomar om nära relationer och kärlek som går lite kors och tvärs. Hur mycket av dig själv finns i de historierna?
– Jag hör till de lyckligt lottade som kan förälska mig i både män och kvinnor och jag tror det är därför jag skriver om det också! Sen vill jag peppa unga läsare att våga vara sig själva. Jag brukar hävda att jag skriver de böcker jag velat läsa själv som ung. Det gäller även Månskensvargen.
Av Elvira Birgitta Holm:
70-tal: Förbjudet, Tillåtet (med Hans-Eric Hellberg) samt Ensam, Karl-Ludvig, Tillsammans.
80-90-tal: Dramms vandring, Kaninmordet, Draksommar, Åskpojken, Dramms färd över vattnet.
00-tal: Drakvinter, Zip, Månskensvargen.
www.elvirabirgitta.se
Uppdaterad 2016-11-15
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!