Även om gaytidningen Revolt var syrlig mot nya klubben Make Up när den öppnade på Fleminggatan i Stockholm den 24 november 1985, blev den snart ett populärt ställe för shower, barhäng och dans. Jag som på den tiden Revolts utsände var tydligen sur över att stället inte marknadsförde sig som gay och tyckte att norska draggruppen Garlic Girls på scenen var lite ‘mossig‘ och en ‘några år gammal upprepning av Surprise Sisters‘. Men jag var imponerad av den magnifika entrén med glasdörrar och en bred gång som ledde direkt upp till baren! En lokal där dans/show och barhäng var uppdelat så att ‘man kan prata på Make Up utan att tappa rösten‘.

Halvåret efter var Make Up etablerat med konceptet ‘Drag & Dans’. Till vänster där showen visades innan dansen kom igång kunde de som köpte hel- eller halvflaskor skumpa få bord reserverat med bra utsikt över scen och dansgolv.

Och det blev en scen som hette duga. Här hade Barbie, dvs Alexander Bard iklädd en galet hög peruk, sin premiär med låtarna Prostitution Twist och Bam Bam Boom. Baby Doll Karlsson (dvs Lars Åke ”Larza” Wilhelmsson) och PubUlla showade och var värdinnor för killkvällarna med striptease-herrar på besök från Bacchi Wapen och ibland visade Larza sina Super 8-filmer från ungdomsåren till publikens jubel!

Publiken beskrivs i gaytidningen Reporters engelskspråkiga sommarguide 1987 som ”rather good drag show… good looking crowd, maybe a little pretentious”, men ”still worth going to”.

Tveklöst är det dock Die Stuttgart Grüppe som satte tonen för var gränserna gick, eller snarare inte gick, på Make Ups scen. Charlotte, Mathilde, Ovida, Berit und Britta Bratwurst bröt mot allt vad anständighet och välansad dragshow heter. Premiär den 3 juli 1987 med showen ”Heißtrümb 4 und 5”. I mars året efter var det premiär för ”Spatsi Zwei Und Drei”. I Reporter kom lovord från recensenten Stefan Stenudd för en omarbetad version där det fanns med ett ”lustmord på Lena Philipsson”. Den tredje och sista showen på Make Up fick namnet ”Schmittenhöhe 8-9-10” och däremellan uppträdde de med ett antal minst sagt icke politiskt korrekta specialshower som måhända aldrig mer (?) kommer sättas upp! På YouTube finns klipp från gruppens hela nioåriga karriär.

Samtidigt med Make Up fanns populära Confetti i city och 1988 blev det till slut klart med RFSLs hus på Sveavägen och dess gaydisco ”Pride”. Det började bli trångt med gayklubbar i den lilla staden med den tramsigt trendkänsliga publiken.

Showgruppen Bizazz stod på Make Ups scen i härligt tidstypiska 80-talskläder.

När Make Up firade tre år redan under sommaren 1988 gick ryktet om att man snart skulle lägga ner. Reporter konstaterade dock att lokalerna var överfulla på jubileumsfesten och att stämningen var på topp, men oroade sig för att eventuella nya ägare inte skulle behålla gay-inriktningen.
Till slut blev det en som vågade ta ta upp kampen om gaypubliken. Den tidigare läraren och sedan ombudsmannen hos Folkpartiet, Hanns Bennerstam.
På frågan om RFSL-Husets öppning påverkat Make Up svarade han att det märktes i början, men att de två ställena hade olika publik.
– Make Up vänder sig till folk som tycker om att gå ut, sa han till Reporters utsände Christopher Wong.
– Vi når folk inom ‘show-biz’ och även folk som själva jobbar på restauranger. Å andra sidan vänder sig RFSL fortfarande till folk som vill kämpa för sina rättigheter i samhället.

Bennerstam inledde friskt vågat med att hålla öppet måndag till fredag 11-03 och lördag-söndag 21-03. Shower tre dagar i veckan.
Med tiden blev det mindre generösa öppettider och i augustinumret 1989 kunde Reporter konstatera att ”Huset på Sveavägens” enda konkurrent hade stängt ner redan i slutet av maj och att intensiva diskussioner om övertagande pågått under sommaren.

Både ”The hardworking DJ Sydney” som drivit Confetti och de som arrenderat nöjesverksamheten på Sveavägen visade intresse av att ta över Make Ups fina lokaler. Förhoppningarna om att Stockholm nära övergången till 90-talet skulle kunna härbärgera fler än två gayklubbar kom dock på skam.
Så 1990 fanns det två gayklubbar kvar: SLM på fredagar och så ”Pride” eller ”Huset” på Sveavägen.