Det var hård konkurrens mellan Stockholms gayklubbar för 40 år sedan. Hösten 1983 fanns Bogart, Venice, Timmy, SLM, café Alexander liksom Vickan (baren) och Tim’s Bistro. Och såklart Hasselbacken, vars drag/Gaykvällar med Surprise Sisters, tagit tilläggsnamnet ”AD” efter att gruppen After Dark 1980 flyttat från klubblokalen Dambergs till fashionabla Hamburger Börs.

Men 1983 när nya ägare till Hasselbacken ville bredda klubbverksamhetens gästunderlag surnade personalen med Juha ”Jutta” Vesikko och Ulf  ”Pub-Ulla” Wahlberg i spetsen till och började söka nytt. ”Bland annat fick vi inte servera i kvinnokläder”, berättar de ett år senare i tidningen Magasin GAY.

Så personalen började leta nytt ställe och kom i kontakt med en Chimentis som ägde ”dans-för-mogen-ungdom”-Tyrolinspirerade restaurangen Zillerthal på Sankt Eriksgatan 25. De flyttade in på hösten efter att ha gjort om lokalen till ”mörkt disco med två barer och piffiga växthörnor”. Dessutom kläddes sofforna i leopard och ”de bayerska rådjuren på väggarna har fått lösögonfransar och vildsvinen slipsar”, berättade Dagens Nyheter.

Och så döptes stället till Divine.

På premiärkvällen var det show med gruppen ”Incest Sisters” (dvs personalen själva) och med After Darkstjärnan Roger Jönsson som inte följt med till Börsen.

Förutom Pub-Ulla och Jutta fanns även trogen personal som hängt med ända från Dambergs, som Camilla och Sjökan. Just den välkända personalen var en viktig del av förklaringen till att Divine direkt hittade sin publik.

Öppningskvällen ringlade kön lång vid Fridhemsplan, trots att Hasselbacken svarat på den nya konkurrenten genom att samtidigt bjuda in till höstens showpremiär i extra lyxförpackning! ”AD”s stamgäster bjöds på ”laxpaté, rostbiff, champagne och massor av vin”. Och, som alltid, Surprise Sisters show blev en stor succé!

Roger Jönsson tog med paradnumret Tutt'al piu till Divine.

Divine klarade dock Hasselbackens motdrag och en förklaring, menade Magasin GAY, var att Divine inte vände sig till någon särskild grupp bögar. En annan delförklaring kan vara att just artisten Divine var het denna höst. När han kom till Stockholm för medverkan i TV-programmet Nöjesmaskinen och en spelning på Glädjehuset hölls presskonferensen på just klubben Divine.

Och så var såklart personal-showerna vansinnigt populära!

Men så en dag ”damp det plötsligt ner ett brev från Länsstyrelsen”! Lokalens ägare, som både gett det nya gänget fria händer och själv gått in med slantar för att piffa upp, visade sig ha skatteskulder. Inga små heller. 800 000 kronor, vilket i dagens penningvärde motsvarar nära 2,5 miljoner. Skulder ägaren dragit på sig medan hon innan flytt till Stockholm drev krog i Motala.

När Magasin GAY granskar turerna runt skatteskulden konstateras att så länge Zillertahl var helyllestraight så verkar det inte ha skapat problem att vara skyldig samhället pengar. Hon hade avbetalningsplan med Kronofogden var motivet.
Men bara två månader efter att stället fick en gayinriktning så blev det alltså fart på Länsstyrelsen.

Varför, frågar Magasin GAY:
Vi kan inget mer säga. Vi har tystnadsplikt i dessa ärenden.”

Så så vart det med det. Två fantastiska partymånader vid Fridhemsplan. 800 stamgästkort utdelade.
Det blir knappast några problem att öppna ett nytt ställe”, sa Pub-Ulla och Jutta i tidningen med tanke på alla som fått stamgästkort.
Alla dessa människor kan vi nå snabbt när vi öppnar på nytt. Sen känner vi massa med bögar i Stockholm och ryktena går snabbt.

Något nytt Divine blev det inte.

Men bara halvåret efter dök en annons för en helt ny klubb upp i Magasin GAY: På Grev Turegatan 11. Wine, Champagne & Dinner på Confetti! Mer om det stället framöver.