Pridefestivalerna avlöser nu varandra från och med idag då Skellefteå Pride drar igång. Vad passar då bättre att se en kylig kväll (som uppladdning) än den fantastiska filmen Pride från 2014?
Det är Margaret Thatchers England och en gruvstrejk har brutit ut i landet. Thatchers regering vägrar hårdnackat att gå med på några krav på höjda löner och väljer att vänta ut – och svälta ut gruvarbetarna vars familjer snart står utan pengar då lönerna inte betalas ut. Ett gäng bögar och flator i London bestämmer sig för att hjälpa till och startar en insamling. De kallar sig ”Lesbians and gays support the miners” och de lyckas dra in en hel del pengar, men när de ska överlämna summan till gruvarbetarna i en liten stad i Wales möter de ett visst motstånd… En del är inte så intresserade av att ta emot pengar från bögar och flator…
En av av de lokala arrangörerna i byn har senare erkänt att de väntade sig ”ett gäng knasbollar”. Men i verkligheten innebar besöket att barriärer revs och stereotypa fördomar krossades från bägge sidor – istället påbörjades en relation mellan dessa grupper som varade långt efter strejken.
Gruvarbetarna och homosexuella aktivister insåg att de hade mycket gemensamt, som till exempel hur de misshandlades av polisen, hur de felaktigt framställdes i media samt direkta attacker från den konservativa regeringen. ”Lesbians & gays support the Miners” skrev även att ”om vi inte vinner den här strejken, så har vi som homosexuella mycket att förlora när Thatchers parti kommer efter oss.”
Detta visade sig vara precis vad som hände. Efter att Thatcher krossade strejken började hon driva på lagar som förbjöd ”främjande av homosexualitet”, känd som Section 28. Men gruvarbetarnas förbund kämpade tillsammans med HBTQ-gemenskapen mot lagarna, men då många gruvor redan var stängda försvagades deras inverkan. Ändå markerade detta solidariteten mellan de två grupperna.
Pride är rakt igenom en äkta engelsk feelgood-film. Den har hyllats världen över och kallats ”Brilliant”, ”Irresistible” och ”Pride will make you cheer”. I Pride, som kan ses som en blandning av filmer som Kalenderflickorna, Allt eller inget och Brassed off, möter vi garderobsbögar och gammelfjollor, politiska flator och tjejer som inte är så hetero som de kanske tror – och självklart underbara engelska damer ”(your gays have arrived”)!
Hela historien är både spännande och underhållande. Och eftersom den är baserad på verkligheten är den dessutom en bra lektion i HBTQ-historia.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!