Jag tror inte att det finns någon annan artist i Sverige som är lika omtyckt och beundrad av en så bred publik som Benjamin Ingrosso är idag. I publiken i helgen trängdes 7-åringar med 87-åringar. Det stampades i golvet, det jublades och applåderades så det dånade i lokalen, ja, ibland hann låtarna inte ens ta slut innan publiken hade börjat applådera. Eller för den delen ställt sig upp. Mitt i konserten.
Benjamins musik passar perfekt för att backas upp av Kungliga Filmarmonikernas 60-talet musiker. Låtar som Stockholm, En flicka på min gata, En gång i tiden och Allt det vackra (som är kvällens höjdpunkt!) inte bara lyfter flera snäpp, de blir så självklara i sina nya mäktiga kostymer. Och när Benjamin ropar in Tommy Körberg i Judy min vän och de dansar tryckare med varandra i det instrumentala partiet jublas det spontant i bänkraderna. Hela släkten Wahlgren/Ingrosso är på plats och jag undrar hur det måste kännas att se Benjamin stå där, omringad av musiker i ett konserthus som kokar av beundran och välförtjänt respekt. Stolta är nog bara förnamnet.
Benjamin, som blev Årets hetero på QX-galan i år, är dessutom en duktig ‘mellansnackare’, han binder snyggt ihop låtar i pratet och får oss att både bli rörda (som när han pratar om barndomens somrar på Norra Lagnö i Det stora röda huset) och skratta (som när han säger att han har ångest för att han ska fylla 25 på onsdag och ser tillbaka på sitt liv…). Men vilken annan artist kan se tillbaka på en 20 år lång karriär när man är 25…?
Ja, och så har han lärt sig italienska kvällen till ära och framför sin egen En dag när du blir stor helt på italienska (!) och får den att låta som en eurovisionvinnare från 70-talet. 12 poäng från både mig, publiken och den italienska juryn tror jag.
När konserten efter 90 minuter är över vill inte publiken sluta applådera. Alla står upp, varenda en. Och då Benjamin inte har något extranummer att bjuda på så ropas han in gång på gång, på gång… i 6-7 minuter applåderas och jublas det innan vi motvilligt tar oss ut från bänkraderna och lämnar Konserthuset för den här gången. Fulla av beundran och lite lyckligare än när vi kom dit.

Konserten visas på TV4 i mellandagarna