Omvändelseterapi innebär i korta drag att man försöker ”bota” homosexualitet med hjälp av böner och Bibeln. Metoden som bland annat fick fäste i USA på 1970-talet var tänkt att hjälpa deprimerade och vilsna ungdomar bort från den skamfyllda HBTQ-livsstilen, och visa dem vägen till ett lyckligt och straight liv.
Det finns bara ett krux. Det fungerar såklart inte att ”pray the gay away”. Och mer än 30 år senare har till och med grundarna bakom den kontroversiella gruppen Exodus International insett det själva.
En ny Netflix-dokumentär låter flera f.d. talespersoner för omvändelseterapin tala ut, och förklara hur de med åren insett sina misstag. Det kan verka förvånande för tittarna att det sällan är trångsynta pastorer som predikar för omvändelseterapi – i många fall handlar det snarare om homosexuella män som växt upp med ett starkt självhat, och sökt stöd hos kyrkan och pseudovetenskapen.
Bland de medverkande i ”Pray Away” finns John Paulk, en påstått omvänd bög som stolt visade upp sitt heterosexuella äktenskap i talkshows och på tidningsomslag. Paulk var styrelsemedlem i Exodus tills det uppdagades att han i smyg besökt en gaybar, och fick avgå. Idag lever han med en man och erkänner att gay-åtrån aldrig riktigt försvann, hur gärna han än ville tro det.
Man räknar med att närmare 700.000 personer har genomgått den skadliga omvändelseterapin, bara i USA. Trauman och mentala problem är vanliga bieffekter. Hos unga HBTQ-personer som tvingats in i terapin sägs självmordsrisken vara dubbelt så hög.
Trots att den mest kända organisationen, Exodus International, upplöstes år 2013 är omvändelseterapi fortfarande ett existerande problem i USA och runt om i världen. Regissören Kristine Stolakis säger i en intervju att hon hoppas bidra till en förändring:
– Det handlar om psykisk ohälsa. Det handlar om barnövergrepp. Jag tror vi alla kan enas om att övergrepp är ett problem som måste få ett slut. Jag hoppas att vår film och partnerskapet med Netflix kan bli början på en internationell dialog som får slut på detta i alla former och i alla miljöer.
”Pray Away” finns nu att streama på Netflix.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!