Hollywood
(Netflix) 1 säsong, 7 avsnitt, IMDB: 7.6
Vad händer om en rasifierad kvinna får alla stora roller? Om den manlige unge filmhjälten är gay? Den största filmstudion styrs av en kvinna? Hollywood visar upp en verklighet som vi bara kunnat drömma om.
Efter HBTQ-vänliga serier som Glee, American Horror Story, Pose, The Politician och Feud kommer nu sjudelars-serien om unga skådisars väg tills stjärnorna. Jim ”The Big Bang Theory- Sheldon” Parsons spelar slemmige agenten Henry Willson och unge manusförfattaren, och eskorten, Archie spelas av Jeremy Pope.
Dessutom syns Darren Criss (Mordet på Gianni Versace), Samara Weaving (Ready or Not) och Patti Lupone  i stora roller. Jake Picking spelar gayikonen Rock Hudson, som dog av AIDS-relaterade hälsoproblem 1985.

Pose
(HBO Nordic) 2 säsonger, 16 avsnitt, IMDB: 8,6
Ryan Murphy ligger bakom den här amerikanska serien som utspelar sig i New York och startar i mitten av åttiotalet. Karismatiske Billy Porter leder en ensemble som till stor del består av öppna HBTQ-personer, främst transpersoner som för en gångs skull spelar transkaraktärer. Ballroom/vogueing-kulturen utgör fonden under en tid då AIDS drabbade vårt community och lyx och flärd var viktigare än någonsin. Den till större delar afro-amerikanska casten var okända skådisar när serien började och har hyllats för sina starka porträtt.

The L Word: Generation Q
(HBO Nordic), 1 säsong, åtta avsnitt, IMDB: 7,2
Vi fortsätter vi följa Bette, Alice och fanfavoriten Shane i Silver Lake, Los Angeles, nu med nya HBTQ+-karaktärer som vävts in i deras liv. Tio år har gått sedan vi sist såg dem och nu satsar Bette på att bli borgmästare och Alice är tv-stjärna i sin egen talkshow. Den här satsningen skyggar inte på något sätt för heta flatsexscener och vi är så glada att se hur brudarna lever i dag.

Euphoria
(HBO Nordic) 1 säsong, 8 avsnitt, IMDB: 8,4
Überrealistisk teenserie om Rue som kommer tillbaka till familj och skola efter en överdos. Sångerskan Zendaya är magisk som deppiga återfallsknarkaren Rue som faller för sin bästa kompis, transtjejen Jules (galet stark skådisdebut av modellen och öppna transtjejen Hunter Schafer). Starka porträtt av hur många ungdomars liv ser ut i USA just nu, och lite som en Beverly Hills 90210 för en ny generation, fast i ett mörkt drogrus. Euphoria ryggar nämligen inte tillbaka för nåt ämne. Utan att för den sakens skull skriva tittaren på näsan.

Tales of The City
(Netflix) 1 säsong, 8 avsnitt, IMDB: 7,4
Miniserieklassikern har fått en uppföljning där vi återvänder till San Franscisco och Armistead Maupins karaktärer på 28 Barbary Lane . Här samsas hippies, bögar, flator och transpersoner, och flerfaldigt Oscarsnominerade Laura Linney är tillbaka i rollen som Mary Ann som kommer tillbaka för att återförenas med sin dotter, spelad av Ellen Page. Ett annat homo, Murray Bartlett (Looking) har också en stor bögig roll.

Years & Years
(HBO Nordic) 1 säsong, 6 avsnitt, IMDB: 8,4
Emma Thompson spelar en Trump-liknande populistisk politiker i den här skrämmande brittiska serien om familjen Lyons i Manchester, och hur deras liv tar en otäck riktning från en kväll 2019. Queer as Folk-skaparen Russell T Davies dramaserie utspelar sig från nu och femton år framåt i tiden och är ruggigare än vilken skräckfilm som helst. Den riktning samhället tar i den här dystopiska berättelsen är nämligen allt annat än orealistisk… Favoritbögen Russell Tovey spelar homosonen i familjen vars livsval inte alltid är så kloka.

Gentleman Jack
(HBO Nordic) 1 säsong, 8 avsnitt, IMDB: 8,2
Brittisk serie med skådisfavoriten Suranne Jones som godsägaren Anne Lister som levde under första halvan av 1800-talet. Serien bygger på Annes dagböcker och berättar den sanna historien om hur den här flatpionjären levde: Hon klädde sig maskulint, stod upp mot män i en tid då det var allt annat är accepterat, och förförde kvinnor. Bra serie av Sally Wainwright, som ligger bakom superhyllade Happy Valley.

Elitskolan
(Netflix) 3 säsonger, 24 avsnitt, IMDB: 7,6
Den spanska serien om ungdomar på ett exklusivt elitgymnasium innehåller allt: trekanter, hemliga sexuella förbindelser, droger, religion, hiv och homosexualitet. Seriens favoriter är såklart Omar och Ander, två manliga studenter som kommer från olika bakgrund och en dag börjar chatta på en Grindr-liknande app. Snart har de inlett en förbjuden romans som tittarna älskar så mycket att paret fått smeknamnet ”Omander”. Vi älskar att serien är så fylld av klassiska såpaingredienser men ändå aldrig blir lättviktig.

9-1-1
(FOX) 3 säsonger, 46 avsnitt, IMDB: 7,7
Kunde vara en tradig basic-serie om brandmän/poliser/sjukvårdare, men HBTQ-kämpen Ryan Murphy ger oss intressanta regnbågskaraktärer. Lesbiska Hen (Aisha Hinds) är en skicklig sjukvårdare med fru och barn plus ett trassligt ex. Dessutom har två av seriens till synes straighta karaktärer, Eddie & Buck, fått till en sällan skådad kemi vilket gör att seriens fans hoppas att deras bromance utvecklas till något mer…

I am not okay with this
(Netflix) 1 säsong, 7 avsnitt, IMDB: 7,7
Det-skådisen Sophia Lillis är 17-åriga Sydney som aldrig tagit itu med sorgen efter att ha förlorat sin pappa, vilket gör henne till en tonåring som bär på en stor frustration. När hon upptäcker att hon har en övernaturlig gåva blir hon både skrämd och nyfiken på hur hon kan använda detta. Vi adderar därtill att Sydney börjar få känslor för bästisen Dina vilket bidrar till att känslorna skenar ytterligare. Att serien bär vissa likheter med Stranger Things är inte konstigt då den seriens skapare The Duffer Brothers även producerat den här serien.

Feel Good
(Netflix) 1 säsong, 6 avsnitt, IMDB: 7,4
Kanadensiska ståupparen Mae Martin flyttar till London och träffar där sin flickvän Georgina som hon inleder ett förhållande med. Georgina, eller George som hon kallas, har inte haft relationer med tjejer förut vilket blir en utmaning, men inte lika stor som den att Mae också brottas med sin alkoholism och till slut tvingas inse att hon måste att söka stöd hos en lokal AA-grupp. Friends-Phoebe, fantastiska Lisa Kudrow, spelar Maes mamma, i den här delvis självbiografiska storyn av och med begåvade Mae Martin.

Special
(Netflix) 1 säsong, 8 avsnitt, IMDB: 7,6
Ryan O´Connell spelar typ sig själv i den här hyllade komediserien om en man med en mild CP-diagnos som bestämmer sig för att bryta upp sitt inrutade liv med sin mamma och leva livet. O`Connell är superskön i den upplyftande berättelsen som bygger på hans egen memoarer och det är befriande med alla fördomar som smashas in en efter en. Det är bara lite trist att det är 15-minuters avsnitt, för man vill ha mer av Ryan och hans sköna polare och knäppa kollegor, men det kommer förhoppningsvis i säsong två.

The Good Fight
(HBO Nordic) 3 säsonger, 30 avsnitt, IMDB: 8,3
Man behöver inte ha sett fantastiska dramaserien The Good Wife för att gilla eller fatta den här systerserien. Serien tar avstamp i att en ny karaktär, lesbiska Maia fått sin advokatframtid nedsolkad av sin fars skumma affärer. Tillsammans med sin gudmor Diane Lockhart ansluter hon sig till en av Chicagos största advokatbyråer då Donald Trump precis blivit president. The Good Fight är en spännande, smart och skruvad serie som bara måste ses. Karaktärerna är likeable till max och visst gillar man flatan Maia, spelad av Game of Thrones Rose Leslie, men seriens andra kvinnliga stjärnor är lika underbara dom, främst Christine Baranski som powerladyn Diane Lockhart.

Black Monday
(HBO Nordic) 2 säsonger, 13 avsnitt, IMDB: 7,4
En ny komediserie om finansvärlden och händelser som leder fram till den där dystra måndagen i oktober 1987 då börsen i New York kraschade. Serien följer Blair, som spelas av favvobögen Andrew Rannells. Blair är en ung finansvalp som genom tur lyckas få jobb hos en finansjätte och vi får följa maktspelet som äger rum för att ro i land stora affärer innan allt brakar ihop. En av seriens karaktärer är Keith, som njuter av att mobba Blair. Han är smygbögen som har en romans med en Broadway-skådis. Snygg serie som visar en sjuk tid på ett intressant och galet sätt.

Cheer
(Netflix) 1 säsong 5 avsnitt, IMDB: 8,2
Dokumentärserie om ett gäng cheerleaders på Navarro College i Texas. Serien ger en ny bild av sporten och dess utövare. Och om man bara tror att det handlar om att vifta med pompoms och skrika glada ramsor så kommer de tankarna på skam när vi får se elevernas hårda slit under tränaren Monicas hårda styre. Två av seriens stjärnor, bästa polarna La´Darius och Jerry, har blivt stora tittarfavoriter och är numer stora förebilder för unga afroamerikanska killar som inte nödvändigtvis vill hålla på med amerikansk fotboll, baseball eller hockey.

En engelsk skandal
(SVT) Miniserie i 3 avsnitt, IMDB: 7,7
Den prisade serien med Hugh Grant och Ben Whishaw handlar om en verklig händelse: Thorpe-skandalen som ägde rum i Storbritannien under slutet av sjuttiotalet. Grant spelar partiledaren Jeremy Thorpe som har en manlig älskare under en tid då homosexualitet precis avkriminaliserats. Risken fanns dock att detta läckte ut vilket kunde krossa Thorpes politiska karriär, så snart kände han att det bara fanns en utväg att tysta ner detta.
Spännande och välgjord serie från 2018 där romcom-mästaren Grant får visa en helt ny sida av sig själv.

Hamilton
(TV4/C More) 1 säsong 9 avsnitt, IMDB: 6,7
Denna superfärska serie med Jan Guillous klassiske agent Carl Hamilton är väldigt påkostad, och har värvat tunga skådisar som Suzanne Reuter, Krister Henriksson, Peter Andersson och Annika Hallin. Titelrollen spelas av norske hunken Jacob Oftebro, som gör Hamilton på klockren svenska och med stor trovärdighet. Mest intressant är dock Nina Zanjanis karaktär, polisen Kristin som redan i första avsnittet visar sig ha trubbel i sitt äktenskap då hon vaknar upp i säng med vad som verkar vara ett kvinnligt one night stand… Dessutom älskar vi 24-greppet med flera olika trådar som till slut ska flätas ihop.