Att säga ja till Så Mycket Bättre var inte svårt för Kerstin Ljungström som redan innan jobbat med nämnda Grå Gåsen-polaren Sey, Simon Superti, Alba August och Louise ”Estraden” Lennartsson.
– Jag har alltid tyckt om Så mycket bättre, och det som kittlar mest är att upptäcka olika artister inom olika genres. Jag hade ju till exempel ingen koll på Noice och nu älskar jag dem. Och när jag fick höra att Arja var med ville jag verkligen vara med.

Bara två timmar efter att Kerstin anlänt tolkade just Arja, iklädd Högt över havet-klänningen, Kerstins Du och jag.
– Det var helt otroligt. Låten betyder så mycket för mig och är en av mina största. När jag spelar den live ser jag par som kramar om varandra, det är ju en låt om villkorslös kärlekslåt. Den skrevs med min tjej Fanny, Louise och Cassandra Ströberg, och den bara flög ut.

Vem klickade du mest bäst med?
– Jag älskar Arja! Hon är en fantastisk person, och Dregen! Och lyxen att umgås mer med Alba och Seinabo. Det var en bra säsong med många kul människor.

Har du nån drömartist du skulle vilja tolka i Så mycket bättre?
Lisa Nilsson. Hon är fantastisk och har otroliga låtar.

Årets andra HBTQ+favorit Andreas Lundstedt gör entré längre fram, kände du honom innan?
– Nej, men jag älskar honom och kallar honom för kompis idag. Jag är ju i helt rätt ålderskategori för Alcazar och älskar dem. Tänk bara när de var med i Mello och de kom ner i discokulan…”yes” liksom. Not a Sinner a Sinner Nor a Saint är favoritlåten.

Din älskade hund Festen syns i ditt första avsnitt också…
– Ja, min pyttelilla tax! Hon fick sjukt mycket spotlight på det roligaste sättet. Namnet var min tjejs idé, och det är ju ett jättekul hundnamn.

I första programmet gör du En kväll i tunnelbanan, har dina val av låtar varit självklara?
– Ja, jag har gått på magkänsla. Mamma hade lyssnat på Noice massor och när En kväll i tunnelbanan kom igång kände jag direkt att jag ville göra den. Jag hade tur i mina val och det var just bara En kväll i tunnelbanan som jag tror nån annan ville göra.

Och du åker tunnelbana?
– Haha, jag åker absolut tunnelbana. Men jag saknar de gamla vagnarna massor.

Du vann en Årets kompositör-Grammis för Agnes platta Magic Still Exists, men din egen musik ligger en bit från Agnes…
– Ja, när jag skriver jag till andra artister rör jag mig i andra genrer. Det är som att ta på sig ett par skor på morgonen, ibland är det Agnes-skorna, ibland Seinabo Sey-skorna och ofast Kerstin-skorna. Och jag är ganska strikt på att hålla det separat. Just nu är det fokus på min egen musik, men jag skriver fortfarande till andra också och det kommer nog mer inom det området inom kort.

Du nominerades till tre Grammisar för din debutplatta Till dig men vann inget, hur kändes det?
– Jag blev inte alls ledsen. Det var bara otroligt att bli nominerad och jag bara grät när nomineringarna släpptes för det var de största och finaste komplimanger jag kunde få.

Nu väntar turnélivet för Kerstin Ljungström, som strax innan sista Så Mycket Bättre-avsnittet sänds, åker ut på turné. Tio platser i Sverige ska besökas.
– Det är det bästa jag vet att spela live och alla mina tolkningar är med. Så vill man höra låtarna live ska man absolut komma..

Pratar du om din tjej Fanny i Så Mycket Bättre?
– Det gör jag. Hon har ju varit med och skrivit all min musik och även skrivit till Estraden. Jag bollade mycket av mina tankar med Fanny innan Så Mycket Bättre och hon betyder väldigt mycket för mig.

När QX pratade med dig för ett par år sedan sa du att du var ”supergay”, det står fast?
– (skrattar)Ja, det stämmer fortfarande. Det kommer aldrig ändrats.