Jakob Ekvall berättar att fröet till Virgo planterades på en turné genom Europa då hans band Young Mountain var ute och spelade på klubbar, sov i bilen och åkte runt på vägarna. – En kväll var extra bisarr och satte sig i mitt minne och fick mig att inse att ”bandvärlden” är en perfekt miljö för en skräckfilm. Så filmen är på många sätt en ”best of” av upplevelser vi i bandet haft, fast uppskruvade och förhöjda.

Jakobs syster är inom HBTQ+communityt och filmens kärleksintresse Beatrice är baserad på just henne.
– Hon är queer och supercool! Hennes resa hjälpte till att forma projektet och gav det en riktning. För även om jag ville göra en skräckfilm så var det karaktärerna och deras relationer som var kärnan. Jag följde magkänslan och lät berättelsen bli det den ville bli, och det landade i en samkönad kärlek mellan två tjejer, den ena medvetet queer och den andra till en början bi-curious.

Jakob Ekvall

Han fortsätter:
– Vi står varandra väldigt nära och hon har varit en stor inspiration, i filmen och livet. Så trots att jag själv inte är en del av den världen känner jag ändå att den ligger mig nära på något sätt. Och jag har vetat från start att det kan uppfattas kontroversiellt att jag, en cis-man, tacklar dessa ämnen. Det är känsligt. Mitt mål har varit att porträttera kärleken så genuint och respektfullt som möjligt, och göra en film som min familj kan vara stolt över.

Jakob kände de flera av skådespelarna innan inspelningarna. Både Inez Micaella Andersson och Victor Iván hade han träffat på kortfilmsinspelningar, och blev vänner med dem.
– I bakhuvudet hade jag en tanke att arbeta med dessa stjärnor längre fram och när det blev dags för Virgo så var det givet. Ödet hade fört oss samman.Inez Michella, som spelar Siri, är själv queer, och beskriver sin karaktär som ”väldigt blyg på utsidan, tillbakadragen och kanske inte så världsvan”.
– Inifrån så tror jag Siri söker sig till och längtar efter kontakt och samhörighet. Han är rätt så modig och vill utmana sig själv, vill göra grejer och tycker nog själv att hon är värd att bli vän med.
Inez Michella Andersson har inte spelat uttalat queer tidigare på film, men har vid flera tillfällen tagit sig friheten att tänka att karaktären är queer på ett eller annat vis.
– Det finns ju ingen som kan styra över det och finns det inga romantiska scener kan man ju tänka lite vad man vill, och vad som passar för rolltolkningen. Och jag älskar mitt community och min flickvän är väldigt stolt över mig, och mina insatser i filmen.
Inez Michella.
Varför tror du att Siri faller för Beatrice?
– För hon är modig, tuff, erfaren och säger vad hon tycker och visar hur hon mår. Beatrice verkar självklar, och verkar se sig själv som självklar, och det är nog väldigt attraktivt för Siri.
Virgo är enligt Jakob Ekvall gjord helt utanför ”systemet”, och han har hela tiden behövt arbeta ihop pengar för att fortsätta filmen. Därför har processen tagit fyra år.
– Men jag tror inte alls den hade blivit vad den skulle bli om vi bara haft två år. På fyra år växer du och får nya perspektiv, nya idéer. Men med det sagt hoppas jag att nästa film går liiite snabbare (skrattar).Virgo visas på bio nu.