– Jag hade ett riktigt pissigt år, tog en paus och bokade av allt. Jag tog mig tid för att sörja och bearbeta. Men efter att ha stirrat in i en vägg i månader behövde jag skapa för att inte grotta ner mig helt och hållet.
Så Patrik satte upp en hemmastudio och började producera musik på egen hand.
– För mig var det ett bra sätt framåt: Att sitta med mina egna känslor och skriva och bearbeta.

Första singeln Waterfalls släpptes förra fredagen och den handlar om hur man tar sig igenom bottenlös sorg.
– Det var den sista låten jag skrev, för när plattan var klar fanns det ingen låt som handlade om mamma och hennes bortgång. Det hade känts konstigt att släppa en platta som reflekterar de senaste åren och inte innehöll en låt om mamma. Jag ville skriva om det jobbiga, men hade ingen tanke om att den skulle komma ut, för då hade jag känt en press. Så jag började skriva små delar av den och den fick ta ett halvår. Jag orkade inte skriva mer än några minuter i stöten.

Hur tar man sig igenom en så tung sorg?
– Sorgen kommer man alltid leva med, men det finns nåt på andra sidan. När jag tänker tillbaka på mamma i dag är det inte bara sorg och smärta, jag minns det fina och får en varm känsla i kroppen. Så, det går att bearbeta men man bär det alltid med sig.

Plattan kommer nu att komma ut 2025 och Patrik beskriver den som ”spretig”.
– Jag hade en vision om att göra en riktigt queer klubbplatta eftersom den musiken är så kul att spela när man kör live. Men nu kom livet emellan…. Men jag har aldrig velat binda mig till en specifik genre eller begränsa mig. Så den kommer att innehålla både klubbiga spår och ballader, men också pop, RnB och soul.

Patrik Jean har släppt musik i tio år och har haft framgångar med singlar som Prosecco, The Talk och Lean on Me. Tidigare har han varit helt fokuserad på singlar och det har också format hur han skrivit musiken.
– I dagens musikklimat måste man måste fånga lyssnaren på ett par sekunder. Nu har jag tänkt lite annorlunda, tänkt en helhet, och allt material på plattan är nyskrivet. Det har gått två år sedan jag släppte musik senast och jag har inte ens velat spela upp för vänner för jag vill inte påverkas i mitt beslut i vad plattan ska innehålla. Det ska till 100 procent spegla mig.

Så, inte ens din man Magnus har hört?
– Haha, jo, min man har fått lyssna. Det har inte gått att undvika att han hört mig sitta och sjunga in olika fraser gång på gång.

När QX når Patrik är han tillsammans med maken Magnus Ragnvid nyss hemkommen efter en månad i Colombia. Med sig har de sin nyfödde son som de båda är pappor till efter en surrogatprocess.
–  Det känns helt fantastiskt. Man har känt alla känslor man kan känna: oro, förväntan, extrem lycka…men också en sorg i att mamma inte får träffa honom. Det har varit helt otroligt att dyka in i bebisbubblan, detta är ju något vi alltid drömt om. Nu känns det så spännande att skapa en vardag med vår nya familj och på något vis känns det som att han alltid funnits hos oss.

Så livet ser lite annorlunda ut nu?
– Ja, lite. Jag fick en jobbförfrågan senast idag men ville hellre mysa med min son (skrattar). Jag kanske blir mer selektiv med min tid för nu finns det nån annan som behöver den, men jag vill inte tappa bort mig själv heller. Det faller nog på plats framöver.

Vad önskar du dig mest just nu?
– Att min son får ett långt och lyckligt liv.