Filmen handlar om gymkillen Rafael vars dagar handlar om snabba sexuella möten och att uppnå fysisk perfektion, efter ett möte med Alex börjar ifrågasätta sina känslor och uppfattningar. Idén till filmen föddes ur en situation där Felix Greisingers egna feminina egenskaper fick honom att känna sig sexuellt ovärdig.
– Jag behövde undersöka anledningen till att jag idealiserar maskulina drag och varför de har blivit en så viktig del av min attraktion av män. Startpunkten för mitt arbete var intimitet och hur den praktiseras. Jag funderade på hur dragningen till det maskulina och dess performativa aspekter påverkar intimiteten mellan gaymän. Och huruvida den kanske håller oss fast.
När Felix var yngre trodde han att komma ut skulle befria honom från de stereotyper och samhällsförväntningar han har som man. Men tio år senare känner han att han måste rättfärdiga sin identitet inom den queera gemenskapen.
– I ett patriarkalt samhälle värderas maskulina attribut högt. Vi har en tydlig bild av hur den ideala mannen ska se ut och strävar efter just det idealet. Detta gäller både homosexuella och heterosexuella män. Alla är rädda för att bli avvisade, antingen sexuellt eller romantiskt. Ju mer vi passar in i idealbilden, desto mer kan vi undvika avvisning.
Felix menar att vi bombarderats med en väldigt heteronormativ bild inom filmen av hur en homosexuell man ser ut, ofta som en överfeminin sidokaraktär som ger den kvinnliga huvudrollen sassy dejtingtips.
– Masc4Masc kan ses som en motreaktion mot detta mainstream-tänkande och en avvisning av dessa stereotyper. Det paradoxala är dock att Masc4Masc i sig har blivit en stereotyp.
Felix och hans team letade rätt skådespelare till huvudrollen under flera månader. Felix ville känna en sorts samhörighet med skådespelaren, att de kunde berätta historien tillsammans. Det hittades i Victor Iván, känd bland annat från Netflix-succén Tore. Till de andra två huvudrollerna, som inkluderade dansscener, hittade han icke-skådespelare, två dansare han verkligen ville arbeta med.
Att MASC4MASC nu visas under Way Out West tycker Felix känns fantastiskt. Tyvärr kommer han inte att kunna närvara på grund av en utlandsresa, men han uppskattar att filmen återvänder till Göteborg efter den nationella premiären tidigare i år under Göteborg Filmfestival. Sedan dess har filmen visats över tre kontinenter och vunnit pris som Best Student Short Award på KASHISH Pride Film festival, Sydostasiens största HBTQ+filmfestival.
Vad är den största utmaningen i att göra kortfilm?
– Finansieringen. Och så är det för kortfilmer som oftast inte är vinstdrivande. Jag hade ett otroligt talangfullt team som trodde på min vision och som gjorde det möjligt att berätta den här historien med väldigt begränsade resurser. En film står och faller alltid med hela teamet, och jag hade turen att få arbeta med fantastiska människor.
Är kortfilm ditt format eller vill du göra långfilm?
Jag älskar kortfilmsformatet eftersom det tvingar dig att dyka rakt in i ett ögonblick istället för att berätta en hel historia, vilket man inte har tid för i en kortfilm. Målet är dock att göra min första långfilm och få fördjupa mig i en historia. Jag ser det som en stor och fantastisk utmaning att få 90 minuter eller mer av publikens uppmärksamhet och förhoppningsvis berika dem med min berättelse.
Är det viktigt för dig att queera roller spelas av queera skådisar?
– För en queer roll kommer jag alltid att prioritera en queer skådespelare, men det betyder absolut inte att en heterosexuell skådespelare inte kan spela en queer karaktär. Jag märkte under castingen att queera skådespelare, när det gäller queera berättelser, har levt genom dessa historier själva och har en annan förståelse för dem. Att arbeta med skådespelare handlar alltid om att skapa en relation, och ofta händer magi när man börjar från en gemensam grund.
Så, slutligen: Två queera skådisar du skulle vilja jobba med?
– Det finns några som ligger väldigt högt på listan: John Cameron Mitchell och Ian McKellen är definitivt bland dem.
Way Out Wests Slottsskogen Cinema visar kortfilmerna torsdag 18.00 & 19.00, fredag 12.30 & 13.30, lördag 13.00 & 14.00
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!