26-åriga Emma Berglund håller Sverige i rullning – bokstavligen. Just nu är hon aktuell i Viaplays lastbilsserie Svenska Truckers. I ett hjärtevärmande ögonblick i programmet delar Emma med sig om hur det var att ”komma ut” som biseuxell. Nu vill vi veta mer om jämtlandsjäntan.

Hur väcktes ditt intresse för lastbilar?
– Lastbilskärleken kommer från farfars sida. Jag åkte ofta med honom i traktorn. Pappa däremot? Totalt ointresserad (skrattar).

Hur kommer det sig att du blev lastbilsförare?
– Jag gillar att sköta mig själv och jobba individuellt. Det är en av de största anledningarna – ingen säger åt mig vad jag ska göra.

Vilken låt spelas på repeat i din lastbil?
– Jag är en allätare när det gäller musik, men Sweet Child O’ Mine med Guns N’ Roses är min absoluta favorit. Den tar mig tillbaka till barndomen och de första åkturerna med pappa. Det är vår låt.

Hur hamnade du i -tvrogrammet?
– Folk uppmanade mig att söka, men jag skrattade bara och tänkte ”varför skulle jag det?”. Men så skickade jag till slut in en ansökan och efter en halvtimme hörde de av sig och ville att jag skulle vara med, säger Emma och fortsätter:
– Det har varit roligt, även om det är svårt att fokusera både på jobbet och att bli filmad samtidigt.

Hur är det att vara hbtqi+ i lastbilsvärlden?
– Jag har aldrig stött på något nedvärderande och alltid varit stark i mig själv. Om någon skulle försöka trycka ner mig skulle de inte lyckas. Jag har en zero fucks given-attityd och har klarat mig rätt bra hittills.

Vill du dela med dig av din komma ut-historia?
– Precis innan studenten började jag träffa en tjej. Först förnekade jag det men med tiden blev det mer och mer seriöst. Sedan frågade pappa rakt ut om ”det var som han trodde”. Och det var det (skrattar). Han kände av gayvibbarna, säger Emma och fortsätter:
– Jag tror faktiskt att det var pappa som fick mig att börja gilla tjejer också. När jag var liten kunde han dunka till mig på axeln och säga något i stil med ”kolla in den där snyggingen”. Till slut dunkade jag till honom och sa ”kolla in henne då” (skrattar).

Och du har en flickvän nu! Hur träffades ni?
– Ja, vi festade mycket ihop och träffades genom gemensamma kompisar. Båda var trötta på allt supande och ville få ut mer av livet. Vi har blivit mycket lugnare ihop.

Känner du till fler lastbilsförare som är hbtqi+?
– Ja, det finns fler än man kan tro. Många håller det dock tyst. Jag har stött på några tjejer som smugit med det. Det gäller att stå upp för sig själv och sitt lag.

Vad är den vanligaste fördomen om lastbilsförare?
– Det finns många, men jag har personligen aldrig känt mig mindre värd. Jag har alltid hamnat på bra jobb med bra folk. Jag kan bara tala gott om det.

Har du något motto du lever efter?
– Tänk inte så jävla mycket – bara gå på känsla och låt saker bli som de blir.