VIA Outlets, som har flera outletcenter i Europa, firar Pride-månaden genom konstutställningen BE PROUD. BE YOU – där flera lokala hbtqi+ konstnärer kommer att ställa ut sin konst.

I Sverige samarbetar Hede Fashion Outlet i Kungsbacka med Suzan Habib, som kom till Sverige som 16-åring från Afghanistan. Tidigare har hon arbetat för RFSL som ungdomsledare för unga asylsökande hbtqi+ personer från sitt hemland. Nu är hon verksam konstnär i Stockholm.

Suzans konst, som präglas av starka färger och street art-influenser, speglar hennes upplevelser som muslimsk, lesbisk kvinna och invandrare i Sverige.
– Det finns många lager av mig som person som återspeglas i min konst. Under regnbågens alla färger har jag funnit mitt hem. Min konst omfamnar och återberättar den trygghet som jag har funnit i hbtqi-communityt, säger Suzan i ett pressmeddelande.

Under invigningsdagen den 9 juni skapade Suzan ett verk live, vilket nu har auktionerats ut på Tradera till förmån för RFSL. Auktionen pågår till den 30 juni och intäkterna går till att stärka hbtqi-personers rättigheter i samhället. Utställningen visar även konstverk från andra hbtqi+ konstnärer.
– Genom detta initiativ vill vi på Hede Fashion Outlet ge en plattform åt alla de historier som förtjänar att höras och synas, och samtidigt bidra till RFSL arbete som skapar verklig förändring i människors liv, säger Per Wallentin, Nordic Business Director på Hede Fashion Outlet i ett pressmeddelande.