Homografiska museet grundades 2020 av Funny Livdotter med ambitionen att skapa en queerutopi. Nu har Åmåls kommun tilldelat museet årets kulturpris. Motiveringen lyder: ”Museet är ett internationellt unikt kulturprojekt som bidrar till att sätta Åmåls kommun på kartan. Det utgör en arena för samtida queer konst inom många discipliner, ett initiativ som synliggör viktiga och aktuella samhällsfrågor både i den mindre kommunen och i ett större sammanhang”.
– Det känns kul att ha vunnit. Det är ett erkännande att det vi gör är viktigt, även utifrån kommunens perspektiv där museet fysiskt finns. Men vi tar steget längre och vänder priset mot Åmåls kommun. Med detta pris tolkar vi som ett löfte, att Åmål står för lika rättigheter, hbtqia+ rättigheter och att det är deras skyldighet att arbeta för detta på ett aktivt vis. Det är väl inte för mycket begärt? säger Funny.

Homografiska drivs av frågan ”om queer var normen, hur skulle världen se ut då?”. Museet köper in konstverk varje år, fem konstverk av fem konstnärer, som blir en del av en permanent samling som ställs ut årligen.
– Samlingen är tillgänglig digitalt på vår webb och på youtube finns audio och video-guider för att få ett närmare möte med vardera artefakt, som vi kallar dem.

Varför är det viktigt med hbtqi+ inom kultur?
– Representation är viktigt! Att kunna se, höra och uppleva människor, objekt och ämnen som berör är nödvändig. Att kunna speglas genom andra och veta att det finns queer konst och queera konstnärer. Kulturen är förstås full av hbtqia+ människor men att ett museum kontinuerligt och enhälligt lyfter, samlar och belyser ämnet är dessvärre ovanligt.

Vad har ni fått för respons sedan öppningen 2020?
– Responsen har varit god, och framförallt av hbtqia+ personer och besökare men det förvånar oss inte att en stor del äldre straighta besökare vare sig förstår värdet eller anledningen till att det ska finnas ett queermuseum. Det provocerar, och det accepterar vi.

Hur ska vinsten firas?
– Det ska firas med en kall öl i solen. Sen är det bara att kavla upp ärmarna och fortsätta jobba. Vi har ett viktigt arbete att utföra. Vi arbetar med att rekrytera fler vänner till vänföreningen, vi har anlitat en ny illustratör för vår merch-profil som snart ska lanseras och sen ska vi arbeta med en ”take-over” i vinter där hela Homografiskas samling ska visas i konsthallarna i Vänersborg och Trollhättan. Allt detta ser vi otroligt mycket fram emot.