Då var vi på plats i Malmö. Som QX Schlagerprofiler kommer vi, Ken Olausson och Ronny Larsson, att rapportera via qx,se, på blog.qx.se/schlagerprofilerna och på QX och Schlagerprofilernas Instagram. Sverige är i år direktkvalificerade, men visar ikväll upp sig när det dags för semi 1.
Trots att det mesta inför-snacket handlat om otryggheten Israels medverkan innebär känns Malmö mer tryggt än någonsin. Det är poliser överallt och barrikader utanför alla samlingsplatser. Väskförbud gäller i EuroVillage i Folkets Park, och både i arena, pressrum och på officiella festplatsen EuroClub kollas man noggrant innan entré. Här och där hålls manifestationer för Palestina, men uppslutningen har än så länge inte varit massiv.
Folkets Park, som normalt är en populär samlingsplats, hyser nu EuroVillage. men uppslutningen har inte varit så stor här. Kan bero på det varierande vädret, men också på väskförbudet och en allmän oro. Jag såg flera malmöiter som fick vända när de kom med händväskor, ryggsäckar och kassar till sin vanliga hangout. Säkerheten ställer till det, och då kanske det är enklare att undvika. Synd, för parken har pyntats upp fint med massor av tyllbollar, hjärtan och scener. Men i takt med att ESC-veckan börjar kanske det blir mer folk.
Under lördagen öppnade populära EuroClub där Eurovision-fansen dansar till enbart ESC-låtar, och dit artister kommer för att uppträda. De senaste dagarna har bland annat Snap-sångerskan Rosa Linn, österrikiska Kaleen, tyska Isaak, azeriska artisterna Fahree & Ilkin Dovalatov och norska Raylee gästat, och efter söndagens stora turkosa mattan-parad festade många av artisterna på plats innan tävlandet börjar på riktigt. Schweiziska favoriten Nemo gick ut hårt och det som intagits skulle tydligen ut samma väg enligt vittnen på toaletten framåt småtimmarna…
Men nu till tävlingen.
Oddsfavoriterna må vara Schweiz och Kroatien, men alla är rörande överens om att det är ett öppet år då mycket kan hända. Nederländerna, Italien och Ukraina är just nu mest troliga utmanare till nämnda favoriter, men i takt med att semifinalerna genomförs kan mycket ändras. Juryns favorit och folkets favorit kan i år stå långt ifrån varandra och då kan en tänkbar wild horse rycka fram. Sverige är däremot långt ifrån segersnacket och det mest troliga enligt de flesta vi pratat med är en plats mellan 10 och 15.
Kvällens semi är en bra uppvärmning, inte många utmanare utan mer utfyllnad.
Ur tävlingsperspektiv är startnummer 5 och 7, Ukraina och Kroatien, mest intressanta. 2022-vinnaren Ukraina ställer som alltid upp med ett starkt bidrag och vemodigt vackra och starka Teresa & Maria tillhör de absoluta favoriterna i år.
Snackisen är dock Kroatien som aldrig vunnit Eurovision och som bäst placerat sig fyra (1996 och 1999). 28-åriga Baby Lasagna (ja, han kallar sig så) Rim Tim Tagi Dim är en röjig släkting till fjolårets finska Cha Cha Cha om unga kroater som lämnar hemlandet för att söka lyckan utanför landets gränser, och ses som en av de troliga segrarna i år. Och visst är det en effektiv låt som sätter sig. Den kan mycket väl dra längsta strået på lördag.
Ur HBTQ+perspektiv borde ni ha koll på alla om ni läst QX. Men en ny påminnelse här om att man ska man hålla ögonen på exemplevis Irland som tävlar med icke-binära artisten Bambie Thug. En rätt förfärlig låt som ändå tar sig vidare för att man inte kan slita ögonen från rutan under tre minuter. Australien tävlar med queera duon Electric Fields men de får det svårt med sin bleka soulpop. Men favoriten bland regnbågsbidragen är Litauens Silvester Belt med sin elektriska pop Lultelk. Bisexuella Silvester imponerar med sitt blinkande klubbnummer och borde lätt segla vidare.
Så här tippar vi:
1. Cypern – Liar – Silia Lapsis
Omdöme: Helt okej Eurovision-pop, men efter att ha sett inledningen med Eleni Foureira och Chanel känns Silias akt lite kalvig. I ett svagt startfält tar den sig ändå säkert vidare. Men någon kanske borde styrt bort det turkos/gröna-ljuset i vissa delar av numret…
Vidare: Ja.
2. Serbien – Tena Dora – Ramonda
Omdöme: Såsig Balkanballad som inte griper tag. Den är alldeles för seg och lyfter inte förrän två minuter har gått och då tror vi de flesta gett upp.
Vidare: Nej.
3. Litauen – Silvester Belt – Luktelk
Omdöme: Snyggt klubbig elektropop med Silvester och hans maskerade dansare. Går säkert vidare eftersom låten är tillräckligt stark, men numret är tyvärr alldeles för mörkt. Det röda ljusbadet kunde ljusets upp lite. Synd på en sån snygg näsryggsring.
Vidare: Ja.
4. Irland – Bambie Thug – Doomsday Blues
Omdöme: En helt obegriplig låt som är lite Rammstein och lite Billie Eilish, och en hel massa ”du-har-aldrig-hört-det-förut”, och det i ett otroligt intressant nummer som icke-binära Bambie Thug bjuder på. Här får vi flammande ljus, brinnande pentagoner, tatuerade dansare, djävulsromantik och gap och skrik. Det är alltid roligare att vara dålig än tråkig i Eurovision.
Vidare: Ja.
5. Ukraina – Aljona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
Omdöme: Ukraina misslyckas aldrig i Eurovisionsammanhang och kunde fjolårets bagatell komma sexa så kommer detta gå betydligt bättre. Den här vemodiga popen med rappinslag är en av våra favoriter i år, och numret är så otroligt snyggt iscensatt. Absolut en vinnarkandidat, och solklart vidare.
Vidare: Ja.
6. Polen – Luna – The Tower
Omdöme: Snygg liten poplåt som vunnit lite på en mer färgstark artist med bättre röstresurser. Låten har en bra refräng med tryck men däremellan dör den lite. Men det schack-inspirerade numret är snyggt, så det borde gå vägen.
Vidare: Ja.
7. Kroatien – Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim
Omdöme: En solklar vinnarkandidat med en brottarrefräng, ett effektivt nummer med neonkatter, ”Bonna”-dansare och Fröken Snusk-maskerade musiker. Ett otroligt tryck som bara ökar och de sista 30 sekunderna är Eurovision-eufori.
Vidare: JA.
8. Island – Hera Björk – Scared of Heights
Omdöme: En intetsägande tant-bagatell som helt rättvist ligger sist i oddsen.
Vidare: Nej.
9. Slovenien – Raiven – Veronika
Omdöme: En helt obegriplig gapfest.
Vidare: Nej.
10. Finland – Windows95Man – No Rules!
Omdöme: En skojfrisk jeansklädda duo som går all in på Günther-spåret, och resultatet är väl…ja, sådär. Det händer mycket under tre minuter och låten är helt okej, så vidare går den. Men nja, att köra på detta efter Käärjää är en besvikelse.
Vidare: Ja.
11. Moldavien – Natalia Barbu – In The Middle
Omdöme: En riktigt tråkigt nummer med en kvinna i långklänning och en låt som aldrig lyfter.
Vidare: Nej.
12. Azerbajdzjan – Fahren fest. Ilkin Dovlatov – Özunle Apar
Omdöme: Vemodig anonym ballad där azeriska blandas med engelska av två allvarliga herrar. Ett snyggt nummer lyfter låtens brister.
Vidare: Ja.
13. Australien – Electric Fields – One Milkali (One Blood)
Omdöme: Självgod soulpop med queerduo som bara pågår. Det enda roliga är mannen med didjediru.
Vidare: Nej.
14. Portugal – Iolanda – Grito
Omdöme: Portuguiserna är lika deppiga som alltid, men det snygga numret med en skicklig sångerska och vita maskerade dansare lyfter och berör.
Vidare: Ja.
15. Luxemburg – Tali – Fighter
Omdöme: Såna här lättförglömliga dussinlåtar har varit med i Eurovision sedan urminnes tider. Men vi välkomnar ändå Luxemburg tillbaka till tävlingen efter ett 31-årigt uppehåll då numret lyfter den fransk/engelska låten en smula.
Vidare: Ja.
Uppdaterad 2024-05-07
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!