Äntligen finaldags av Eurovision Song Contest 2023!
Och visst är det så att vi bänkar oss framför tv-apparterna för att se Loreen sjunga hem Sveriges sjunde seger och hennes andra. Redan när Loreen intog scenen i Malmö började det viskas ute i Europa om att Sverige hade vinstchans och det surret har stadigt hållit i sig. Under våren har hon legat topp10 på massa olika länders Spotify-listor och Tattoo var redan innan hon ens ställde sig på Eurovision-scenen en av de 30 mest streamade Eurovision-låtarna någonsin!
Att låten redan är en hit är en enorm fördel och just nu ligger hon exemplevis etta i Belgien, tvåa i Litauen och Nederländerna, trea i Estland och Lettland, fyra i Finland, femma i Israel och Norge. Vilken sjuk bedrift innan finalen!
Oddsen talar verkligen för oss också. Det är hela 52 procents vinstchans enligt oddsmakarna. Och man får omkring 1,5 ggr pengarna tillbaka för varje satsad krona.
Men oavsett dessa förutsättningar: Loreens tre minuter på Eurovision-scenen är magiska. Europa kommer att stanna upp när introt till Tattoo rullar igång och sedan bjuder hon oss på en bländande röstuppvisning i tre minuter. Själva bildproduktionen satt tack och lov i tisdags efter veckor av brittiskt strul, och nu håller vi varje tumme för att den gör det nu med. Loreen verkar vara i strålande form oh har inte vacklat det mista under ett enda rep.
Vår Eurovision-Queen är helt i en klass för sig då hon förenar konstnärlighet med kommersialism på ett perfekt sätt, och det gör att hon kommer få flest poäng av jurygrupperna som brukar premiera välsjungande artister och starka konstnärliga uttryck.
Och visst kommer hon få flest av folket också. Hennes framfart på hitlistorna talar definitivt för det.
Det finns liksom inga riktiga hot mot Loreen. Finlands Cha Cha Cha är svinbra, men det finns inte på kartan att Käärijä kommer vara i toppen hos juryn efter den sista minuten i låten som haltar rejält röstmässigt. Frankrikes svala disco är fan- och jurygodis, men att de breda folklagren ska gå igång på en sträng fransk tant i hatt? Nä.
Kroatiens knas är mest sedd på YouTube och kommer få massor av poäng av folket men flest? Nä.
Spaniens flamenco är för smal och Norges Queen of Kings saknar pondus.
Ja, ni hör ju: Sverige vinner.
Programmet inleds snyggt med Kalush Orchestra som gör sin vinnare Stefania i videoform för att sedan förflyttas live till stora scen. Därefter blir det flaggparad till tonerna av ukrainska Eurovision-hits med Verka Serduchka, Jamala, Tina Karol och Go_A ihopmixat med brittiska världshits som Song 2 , Theme from S´Express och Sweet Dreams. Väldigt likt Stockholm 2016.
Det är verkligen ett program som bjuder på Eurovision-godis, för förutom nämnda ukrainska favoriter så dyker ett gäng andra artister upp: Italienska Mahmood, isländska Dadi Freyur, nederländska Duncan Laurence, och så svenska Cornelia Jakobs. De sjunger brittiska låtar som John Lennons Imagine (Mahmood) , Dead Or Alives You Spin me Round Like a Record (Netta) och så får vi fantastisk version av Atomic Kittens Whole Again (Dadi). Cornelias version av Mel C:s I Turn To You kanske inte var lika skoj, men snyggt iscensatt med vatten. Liverpools egen Sonia bjuder såklart på sin ESC-tvåa Better The Devil You Know innan Duncan Laurence sjunger en superfin You´ll Never Walk Alone medan alla joinar honom på scenen med massa ukrainska flaggor. Gud, det är inte ett öga torrt efter det.
Nåja, betygdags och tippning!
1. Österrike | Teya & Salena – Who The Hell Is Edgar?
QX QX QX
En av de största dansgolvsfavoriterna här i Liverpool är den här popdängan med en effektiv Poe-Poe-Poe-hook. Duon sjunger alltså att de blivit besatta av Edgar Allen Poes ande när de skrev låten som ironiserar över musikbranschens villkor för kvinnor och Spotifys dåliga utbetalningar för kompositörer. Klart övre halvan. Nia?
2. Portugal | Mimicat – Ai Coração
QX QX
Tröttnade rejält på den här portugisiska sångerskan när hon babblade sönder en presskonferens i tisdags med plattityder som visade att hon tar sig själv på alldeles för stort allvar. Här ger hon oss ett dansnummer som definitivt inte kommer hamna högt. Gissar på plats 20 eller sämre.
3. Schweiz | Remo Forrer – Watergun
QX QX
Remo sjunger lysande och numret matchar den dramatiska balladen fint. Men ett tidigt startnummer gör att den faller i glömska och Schweiz får vara glada att de i alla fall kom så här långt.
4. Polen | Blanka – Solo
QX QX
Blanka har lyft sig rejält från den omdiskuterade vinsten i Polen (hennes svärmor satt i juryn…), men trots att sången sitter matchar inte energin den rätt loja låten. Nummer och låt klickar liksom inte riktigt. Dock, färgglatt, poppigt och med både dansbrejk och klädbyte, så kan detta gå bättre än väntat. Plats 14?
5. Serbien | Luke Black – Samo Mi Se Spava
QX
Hello? Finalutfyllnad de luxe. Luke Black överdramatiserar å det grövsta i sin mörka icke-låt, och halkade antagligen vidare på håret från semi 1. Det här är i mitt tycke årets sämsta finalist och jag tror inte den kommer göra mycket väsen av sig under röstningen.
6. Frankrike La Zarra – Évidemment
QX QX QX
Snyggt sval disco på franska som är favorittippad, men jag tror inte alls att folket går igång på detta, särskilt inte nu när den fått så tidigt startnummer. Juryn kan nog komma att lyfta upp den hattprydda donnan på en rimlig placering men topp5? Nej, mon amour.
7. Cypern | Andrew Lambrou – Break A Broken Heart
QX QX
Den stilige cypriot-australiensaren med de vältrimmade armarna bjuder på en snygg röstuppvisning och ett avskalat nummer som badar i färg. Men den delvis svensk-skrivna låten har inget med toppstriden att göra. Plats 17?
8. Spanien: Blanca Paloma – Eaea
QX QX
De spanska fansen är till sig över den här dramatiska flamencon men jag tycker nog mest den är tjatigt enerverande och gapig. Blanca Palomas röstresurser är imponerande och det brukar premieras av jurygrupperna men att folket ska ropa ”si” till detta ser jag som helt orimligt. Plats 15?
9. Sverige | Loreen – Tattoo
QX QX QX QX QX
Bäst. Bäst. Bäst. När Loreen intar sin upplysta LED-box stannar tiden och under tre minuter ger hon världen fullkomlig perfektion röstmässigt. Det här ofattbart vilken fantastisk sångerska hon är och att hon gör detta nummer utan någon som helst körhjälp. Hon äger scenen på ett makalöst sätt och det finns inte en suck att vi inte tar vår sjunde seger. Särskilt inte efter att den exploderat på listorna i Europa sedan semin i tisdags.
10. Albanien | Albina & Familja Kelmendi – Duje
QX QX
Superdramatisk familjeballad om att man ska hålla ihop och inte falla för frestelser. Snyggt iscensatt nummer men den tippas komma sist och jag säger inte emot. Definitivt nånstans över 20-strecket.
11. Italien: Marco Mengoni – Due Vite
QX QX QX QX
Snygge Marco sjunger skjortan av de flesta i startfältet och hans vackra ballad är en dark horse. Den ligger åtta i oddsen men jag tror stenhårt på en topp5-placering för den här smäktande sånguppvsningen.
12. Estland | Alika – Bridges
QX
Genomtrist ballad med ett självspelande piano. Nästa, tack!
13. Finland | Käärijä – Cha Cha Cha
QX QX QX QX
Finland åkte till Liverpool som stekhet vinnarkandidat medan landet drabbats av total Cha Cha Cha-feber. Nationalmonument kläs ut i grönt tyg och det dricks Käärijä-drinkar till tonerna av den här röjiga punkpopen. Men det ser inte så troligt ut att Käärijä tar en andra finsk seger. Schlagerdelen i låten som kommer två minuter in vacklar rejält sångmässigt och det är aldrig en fördel när en jury delar ut hälften av poängen. Dessutom har inte Cha Cha Cha lyft på listorna runt om i Europa så som den borde gjort efter att låten tävlande i semi 1 i tisdags. Finland är absolut i toppen, men vinner gör den inte.
14. Tjeckien | Vesna – My Sister’s Crown
QX QX QX
Ett kraftfullt rosa nummer om systerskap med de sex flätprydda sångerskorna är tveklöst jurygodis och borde placera sig på övre halvan av resultatlistan.
15. Australien | Voyager – Promise
QX QX
De australiensiska rockarna övertygar i sin Duran Duran-klingande dänga och som startfältets enda äkta rockrökare (Tyskland känns mer hitte-på) borde de kunna få tillräckligt med röster för att hålla sig på övre halvan av resultattabellen.
16. Belgien | Gustaph – Because Of You
QX QX
Den belgiske homohatten frälste semi 2 med sin houseiga popdänga i torsdags. Det queera numret med drugor på bildskärmarna och hans vogueande dansare PussCee är läckert, men då den i semi2 stack ut i ett hav av tråk drunknar den lite här i finalen. Men jag tror Gustaph mest är glad att ha sjungit sig till final och fått ut sitt regnbågsvackra budskap om att vi som communtyt behöver varandra för att växa.
17. Armenia | Brunette – Future Lover
QX
Klassiskt dramatiskt iscensatt nummer från öst med välsjungande kvinna ser vi varje år i Eurovision. I år kommer den med både ett märkligt dansbrejk och en totalt omotiverad rap i mitten. Kommer säkert oförtjänt högt, för detta brukar jurygillas. Men fan detta är så sömnigt! Usch.
18. Moldova | Pasha Parfeni – Soarele şi Luna
QX QX
Hornprydda kvinnor? Check! Tungt etnobeat? Check! Flöjtspelande småväxt man? Check! Moldavien bjuder på allt som är härligt med den här tävlingen. Men låten håller inte riktigt och det blir tveklöst nedre halvan.
19. Ukraine: TVORCHI – Heart of Steel
QX QX
Ukraina misslyckas aldrig med att göra ursnygga ESC-nummer. Låtarna är det däremot si och så med. Detta är långt ifrån dåligt men det blir ingen absolut topplacering i år för det krigsdrabbade landet. Men topp tio ska det nog räcka till då den har ett bra startnummer, folk fortfarande har sympatier och den sticker ut i sitt coola elektrosound.
20. Norge | Alessandra – Queen of Kings
QX QX QX
Norska Alessandra verkar ha gjort avtryck under semi1 då den klättrat upp på listor lite överallt i Europa. Men jag tycker fortfarande inte att hon bär upp den mäktiga eurovision-popen, rösten känns ansträngd och hon har inte den kraft som krävs för att lyfta den till de höjder jag vill. Men topp10 ska det nog räcka till.
21. Tyskland: Lord of the Lost – Blood & Glitter
QX
Tyskarna går som vanligt sin egen väg och nu bjuder de på glittrig growl. Chanslös såklart. Ytterligare en nollpoängare inom räckhåll?
22. Litauen | Monika Linkytė – Stay
QX QX
Välsjungen finalytfyllnad.
23. Israel | Noa Kirel – Unicorn
QX QX QX
Noa briljerar i både sång och dans, även om låten känns som ett märkligt ihopkok av lite allt möjligt. Men som Eurovision-nummer är det ljuvligt och dansbrejket mot slutet får mig att rysa av välbehag. U-NI-CORN! Lätt topp10!
24. Slovenien | Joker Out – Carpe Diem
QX QX
Det här gulliga bandet från Slovenien är enorma i hemlandet och deras energiska pop på slovenska är oväntat effektiv. Kommer ge landet deras bästa placering sedan tidigt 2000-tal. Välförtjänt då de inte lyckats finalkvala sedan 2019.
25. Kroatien | Let 3 – Mama ŠČ!
QX QX
Årets stora överraskning är den här diktator-hånande dängan. YouTube-intresset är nämligen maximalt då detta är det framträdande som setts mest efter att de tävlade i semifinalerna. Startnumret skvallrar också om att det kan ha gått riktigt bra i tisdags, och nu börjar jag tror att detta ska sluta riktigt bra. Förra året fick Moldaviens knaskalas en oförtjänt stor poängskopa av folket och det tror jag även denna får. Absolut topp10.
26. Storbritannien: Mae Muller – I Wrote A Song
QX QX
Tveklöst årets största magplask. I studioversion är detta är ljuvlig poppärla, men på scenen är lätt ledsamt. Numret är snyggt, men Mae har noll pondus och sjunger knappt hjälpligt. Bli inte förvånade om detta nollas av både folk och jury. Så synd på en så bra låt.
Topp10
Sverige
Finland
Italien
Kroatien
Israel
Norge
Frankrike
Tjeckien
Österrike Ukraina
Uppdaterad 2023-05-13
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!