Nu är det dags för det efterlängtade och normbrytande relationsdramat att ta plats på tv-skärmarna – en perfekt serie för den hjärtekrossade lesbianen.

Ligga är skriven och regisserad av Lina Åström (Sjukt oklar). Den handlar om Elin (Clara Henry) och Line (Ulrikke Falch) som är bästa kompisar och roomies. Line blir dumpad av sin flickvän Julia och det enda hon vill göra är att vara hemma, dricka vin och sörja – något som Elin inte tillåter.

– Elin tycker att det bästa sättet att komma över sitt ex är att ligga med andra. Hon hetsar Line till att börja tindra och träffa folk. De inleder nästintill en tävling som går ut på att Line ska ligga med en ny brud varje vecka i två månader. Line är skeptisk medan Elin tycker att det är den mest geniala idén hon någonsin kommit på, berättar Clara Henry.

– Line försöker reda ut sina relationer trots att hon inte har de rätta verktygen eller de bästa lösningarna – eller med andra ord Elins verktyg och lösningar, berättar Ulrikke Falch.

Amy Deasismont spelar en av brudarna Ulrikkes rollfigur träffar.

Serien sätter ljus på lesbiskt dejtande och skildrar relationen mellan två flatpolare. Tjejerna är eniga om att regnbågsrepresentation i film och serier är viktigt och inte minst ”nice” enligt Clara Henry.
– Jag går i gång på det (skrattar). Jag känner ”JA! Jag vill se mer”. Ur ett samhällsperspektiv gör det stor nytta, men om man ser till det lilla så blir man glad. Det Lina Åström gör jävligt bra är att hon skriver queera serier där fokus inte ligger på att vara queer. Det är aldrig ett problem, det finns ingen ångest kopplad till det och det är ingen komma ut process utan det är bara ett faktum.

– Representation i film och tv är alfa och omega, fortsätter Ulrikke Falch. Det handlar om att vi behöver se oss själva på skärmen. När hbtq+ berättelser representeras känner man sig mindre ensam, man känner igen saker från sitt eget liv samt får nya perspektiv och tankar om sig själv. Det magiska med film och tv är att vi kan bearbeta känslor genom att se något utspela sig framför oss och då måste alla historier få skildras.

Kan ni känna igen er i karaktärerna?
– Nej inte det minsta. Jag och Ulrikke skämtade om det. Hon är ju rätt loco medan jag är ganska vanilj (skrattar). Det känns som att Ulrikke är mer som Elin och jag är mer som Line, säger Clara Henry medan Ulrikke Falch fortsätter:

– Jag kan känna igen mig i Lines vilja. Hennes önskan om att bli bättre och besvikelsen när det inte går. Men Line är en ganska awkward tjej och jag tror inte att jag är det…  eller jag hoppas inte det (skrattar).

Trots att Elin med näbbar och klor försöker hjälpa sin bästa vän så hade Clara Henry inte gett samma breakup-tips som Elin ger Line.
– Clara hade träffat sina vänner och tagit tid för sig själv. Hitta tillbaka till tryggheten att vara ensam. Jag hade nog kräkts i min egen mun av tanken att vara med någon annan när man sorgsen och nyskild.

Detsamma gäller för Ulrikke Falch som inte heller hade hanterat ett breakup på samma sätt som sin karaktär.
– Jag hade spenderat mer tid på mig själv i stället för att börja dejta. När man blir singel måste man ta reda på vem man är utan sin partner – trots att det är jobbigt. Jag hade fokuserat på vänner, familj och mig själv. Gjort saker jag inte hunnit under förhållandet, säger hon och fortsätter:
– Mitt tips till alla med ett brustet hjärta är att tiden läker alla sår. Ta en dag i taget och prata med någon du litar på. Det brukar hjälpa!

Tittarna kan enligt tjejerna förvänta sig en känslomässig berg- och dalbana.
– Det kommer bli skratt och kanske några tårar. De kan även förvänta sig fantastiska skådespelare, plus jag som försöker prata svenska (skrattar). Den är sevärd! säger Ulrikke Falch.

– Serien är en klassisk ”Lina Åströmsk ånej-dramakomedi”. Den innehåller många dråpliga scener, som börjar med en liten lögn och sedan blir det bara värre och värre. Som tittare känner man ”varför säger du inte som det är?”. Ulrikke är också jävligt grym på att vara cringe utan att överspela det, säger Clara Henry.

Inför premiären känner sig tjejerna både nervösa och taggade.
– Man har alltid panik första gången man ser någonting som man själv medverkar i. Jag såg serien med en kompis och hennes reaktioner var ”va!?” på rätt tillfällen och skratt på rätt tillfällen, så det känns svinroligt! berättar Clara Henry medan Ulrikke Falch fortsätter:

– Jag är nervös, spänd och hela det känslomässiga spektrumet på en och samma gång. Det har varit en dröm att få jobba med produktionen som till 99 procent består av ett kvinnligt team, tillbringa sommaren i Stockholm och lära känna Clara och resten av rollistan. Nu ska vi äntligen få visa vad vi har gjort!

Ni spelar flator! Vad har ni för relation till regnbågscommunityt?
– Jag är bisexuell och kom nyss ur en samkönad relation. Jag har väldigt många fina regnbågsminnen från roliga Pridear jag varit på. I somras hade jag och mina kompisar en mysig smittsäker Pridefest! berättar Clara Henry medan Ulrikke Falch fortsätter:
– Min sexualitet är flytande. Jag attraheras av alla kön, men just nu är jag i ett heterosexuellt förhållande. Regnbågsgemenskapen upplever jag som en väldigt inkluderande gemenskap, en plats där man kan vara sig själv och där man är välkommen med allt man är som människa. Mitt bästa regnbågsminne var mitt allra första Pride-tåg i Oslo för några år sedan – över 50 000 människor samlades för att fira och kämpa för kärleken!

Vad vill ni hälsa alla QX-läsare?
– You’re in for a ride. Ha så kul och skaffa discovery+, och kolla ”Ligga ” den 25 december!