Ylva Forner regisserar och Sofia Ferguson är producent, och som ”Magistern” ser vi Johan Ehn. Christian Arnold är Charles, i rollen som Tim filmdebuterar Simon Kling och som Paul ser vi Johan Charles.
Regissör Ylva Forner blev blixtförälskad i romanen Magisterlekarna, om ett läroverk med enbart bögar, som kom ut vintern 2015.
– När jag läste Magisterlekarna väcktes en lust i mig att göra film som jag inte känt på år. Jag kände igen mig i Kristofers skärpa, humor och totala skamlöshet. Jag älskade hur han jobbade med stereotyper och bilder vi tror oss känna igen för att sedan få oss att förstå att vi faktiskt inte alls vet hur saker är under ytan. Och jag visste att den här filmen är det jag som ska göra. Så jag tog kontakt med Kristofer och vi började ett samtal som sedan mynnade ut i att han gav mig förtroendet att tolka hans bok.
Kristofer Folkhammar som just nu är aktuell med diktboken I takt, inatt (Lejd förlag) är själv inte involverad i filmatiseringen av romanen som i sig är inspirerad av just film; high school-film, Hollywoodmelodram och bögporr.
– Jag är enormt tacksam för det arbete filmteamet gör, men för mig är Magisterlekarna så mycket ett litterärt språk, en smaskig lek med ord, att jag inte riktigt lyckas ha några egna visioner vad gäller en filmtappning. Det är ett helt annat sätt att berätta, så jag har släppt taget och låter dem göra sin version. Men i det lilla klipp jag fått se är Johan Ehn inte mindre än magnetisk i rollen som Magistern. Det var direkt hänförande att se faktiskt.
I boken utspelar sig mycket i Magisterns och pojkarnas tankar, och det har varit en viss process att överföra det till film. Vissa karaktärer har längs vägen vuxit, och andra krympt. Ylva Forner berättar att processen med att hitta rätt skådespelare fått ta sitt tag.
– Redan från början kände jag att det var viktigt för mig med tolkningsföreträdet och att anstränga mig för att hitta skådespelare som själva är HBTQ-personer. Det är en historia om gay män, och jag behöver all hjälp jag kan få att berätta den, av uppenbara skäl. Och, jag vill jobba med personer som själva brinner för den här historien. I dag har vi landat i en cast där en väldigt stor del av skådespelarna identifierar sig som icke heterosexuella.
Vad har du själv för koppling till HBTQ-communityt?
– Ingen alls skulle jag säga. Det var aldrig så att jag trodde att min första långfilm skulle handla om en bög-high-school… På ett sätt tror jag att den distansen är bra för mig som regissör och för filmen. Jag måste hela tiden utgå från att mina karaktärer inte är jag och leta mig ner i likheterna. Det gör att jag måste närma mig ödmjukt på tå och inte utgå från att ”jag vet hur det är”.
Just nu arbetas det med att befolka läroverket med statister och avancerade statister och produktionen letar efter killar som drömmer om att gå på Läroverket i höst. Man behöver alla typer av utseenden, hudtoner och kroppsformer i spelålder kring 20 års-åldern.
– Jag letar Bambikillar, Cigaretthårdingar, Sportsnyggingar och Roller Boys, så kan du åka rullskridskor älskar vi dig! ! Vill du vara med får du gärna höra av dig till [email protected] och berätta lite om dig själv, hälsar Ylva Forner.
Varför kommer Magisterlekarna att bli en bra film?
– Magisterlekarna är HBTQ-filmen 3.0. Det är en melodram för 2020-talet. Den är vild, vacker och mer än du kan svälja. Samtidigt väcker den frågor om hierarkier, makt och om vad som händer med en kultur som fötts ur förtryck när förtrycket lyfts bort men såren finns kvar. På det djupaste planet handlar Magisterlekarna för mig om den eviga allmänmänskliga drivkraften att en dag en gång få bli älskad för allt – eller trots allt – det en är, berättar Ylva Forner.
Manusarbetet och att utveckla projektet har pågått i snart tre år. I oktober startar inspelningarna och filmen beräknas vara färdig film i maj nästa år.
– Vi hoppas på festivalpremiär om cirka ett år, och förhoppningsvis svensk biopremiär i slutet av nästa år, avslutar Sofia Ferguson.