Vid ett första ögonkast ser Karen och Barry Mason ut som ett helt vanligt äldre par. Men den stränga judiska damen och den ständigt leende maken har levt ett osannolikt dubbelliv, som ägare till en anrik bokhandel i hjärtat av LA:s homokvarter. Ett tag var de till och med ”USA:s största distributör av gayporr”, enligt egen utsago.
Hur gick det till egentligen, när de här trebarnsföräldrarna halkade in som på ett bananskal i den lukrativa men tabufyllda porrindustrin? Det är frågan man försöker besvara i Circus of Books, den första dokumentären från stjärnproducenten Ryan Murphy – välkänd för gaypubliken tack vare bland annat Scream Queens och Pose.
Karen och Barry kunde lika gärna stolt prata om sin bondgård eller om ett blomstrande fik, när de ogenerat minns tillbaka på åren då de sålt Hustler-tidningar och dildos. När pengarna sinade gick de med på att ta över en misskött bokhandel med barnförbjudet utbud – bara tillfälligt, förstås, tills de hittade ett ”riktigt” jobb. Men där blev de kvar. Och affärerna rullade på. Paret kunde så småningom skicka sina tre barn till college, men barnen hade knappt någon aning om vad mamma och pappa egentligen sålde.
Genom åren har Circus of Books gått igenom toppar och dalar, och tagit med sina ägare på en osannolik resa. Under några framgångsrika år snubblade de in på att producera gayporr, med Jeff Stryker som den stora stjärnan. De riskerade även fängelse i en period då amerikanska regeringen tog krafttag mot porrindustrin. Men de verkar aldrig ångra sitt annorlunda karriärval, och skrattar numera åt sina tokiga liv.
Bakom kameran står den konstnärliga dottern Rachel Mason, som filmat sin familj till och från i många år. Hemmafilmerna från förr varvas med innerliga intervjuer och skapar ett intimt familjeporträtt, som andra filmskapare skulle ha haft svårt att få till. Vi får bland annat veta varför Karen reagerade starkt när en av sönerna kom ut som bög.
Circus of Books är både en småputtrig familjekrönika, och en lätt skruvad inblick i en nedgången gayporrbutik. Aldrig särskilt chockerande eller allvarligt, snarare lättsmält och charmigt mellan varven.
Och för all del mycket sevärt. Dokumentären speglar också flera årtionden av amerikansk homohistoria. Från polisens trakasserier av West Hollywoods gaybarer (åratal innan Stonewall-upproren 1969), via hiv-epidemin – Karen, Barry och deras kunder har sett och upplevt allt. I åratal fungerade bokhandeln som en välkommen frizon för många män, vare sig de letade efter erotiska magasin, lite gemenskap eller en snabbis i gränden bakom. Här skildras en gaykultur som inte längre finns i modern tid.
På senare år blir kunderna allt äldre och allt färre. Butiken har uppenbarligen inte hängt med i tiden. Med visst vemod tvingas Karen kasta gamla dvd:er som knappt säljer, och varsla sin trogna personal som alltid sett henne som en bonusmamma. Alaska Thunderfuck är en av alla tidigare anställda som intervjuas.
En liten tår infinner sig lagom till det bitterljuva slutet. Kanske för att en hög med porr just har slängts i sopcontainern. Eller för att Karen och Barry marscherar raka vägen ut i en Prideparad som en del av Stolta Föräldrar. Dessa två sköna människor visar sig vara ödmjuka och fina förebilder, som mot slutet försöker sona misstagen de gjort med sin son. Frågan är om de någonsin riktigt förstått allt de har gjort för hbtq-communityt i LA.
”Circus of Books” finns nu att streama på Netflix.
Uppdaterad 2020-04-25
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!