Förra veckan var det premiär för Hela Sverige Bakar i TV4. En av deltagarna är 28-årige Emil Nilsson, från Arkelstorp.
Berätta kort om dig själv?
– Jag är en 28-årig kille som bor i Arkelstorp utanför Kristianstad. Jag har pluggat (och bakat) större delen av mitt liv, bland annat service management och genusvetenskap på Lunds universitet, och nu letar jag efter drömjobbet. När jag inte bakar så läser jag om kungligheter, både historiskt och idag. Jag är också klädintresserad, då främst kostymer och slipsar.
Civilstånd?
– Jag har pojkvän.
Hur kommer det sig att du är med i Hela Sverige Bakar?
– Jag är egentligen alldeles för feg, och har ett för stort kontrollbehov för att vara med i ett sånt här program. Men efter flera års tjat så anmälde min lillebror mig, och jag blev kallad till slutcasting. Men bakning är något som jag alltid har gillat, för jag kan vara kreativ både med smaker och utseende. Jag är så glad att jag vågade ta chansen och se var jag hamnade. För mig har inspelningen varit lika mycket ett test av vad jag kan baka som ett test av mig själv och våga gå utanför min comfort zone.
Hur var inspelningarna?
– Det var väldigt långa dagar, det hade jag inte trott, och mycket väntan. Det var så mycket blandade känslor i tältet; adrenalin, nervositet glädje och jävlar anamma. Vi deltagare hängde ju alltid tillsammans och hade så sjukt kul ihop. Lite för kul tror jag inspelningsledningen tyckte, för ibland skrattade vi så det inte gick att spela in. Vi var också väldigt tighta i att stötta varandra, på det sättet kändes det inte som en tävling, alla ville att det skulle gå bra för alla!
– Hur lång tid det tar, och hur mycket väntan det var. På tv är allt under en timme, men det tar verkligen längre tid än så. En kul grej är att vi deltagare inte fick smaka något av det vi gjorde under inspelningarna. Men det var kanske bäst så…
Vilket bak är din specialitet?
– Jag älskar tårtor. Det är festligt, och går att variera i mängder. Jag är speciellt förtjust i olika moussetårtor, med en snygg mirror glaze! De får gärna vara smaksatta med choklad och något bär.
– Pilliga grejer, det har jag inte tålamod till. Jag vill att det ska kunna bli som jag föreställt det i mitt huvud, men det lyckas jag aldrig med när det pilliga grejer. Då blir jag bara irriterad.
– Jag tyckte att det var en stor och jobbig grej då när det hände, i efterhand så var det ju verkligen inte så farligt och ingenting som varit konstigt för min familj eller mina vänner. Jag valde att komma ut för min familj i ett brev på julafton, vilket kändes som det enda och rätta sättet då. Men ärligt talat så var det jobbigaste steget nog att inse det själv och komma ut för mig själv, när jag väl hade gjort det så gick resten ganska snabbt. Att flytta från lilla Arkelstorp, utanför Kristianstad, till Helsingborg hjälpte mig att våga inse det och våga ta steget! När jag skulle komma ut för allra första gången, vilka var mina vänner på universitetet, så blev min kompis besviken att jag var gay för hon trodde hon äntligen hittat en straight killkompis som kunde klä sig snyggt.
Om du fick i uppgift att baka en Pridebakelse, hur skulle den smaka då?
– Svarta vinbär, champagne och hallon! Förmodligen också choklad!
Beskriv svenska kändisar som ett bakverk!
Macarons, måste ju vara bakningens motsvarighet till disco!Annie Lööf
Prinsessbakelse. Den är grön, och hon är från Småland.
Knäckebröd med glasyr…
Självklart Tiramisu som den halvitalienare han är.
Gräddtårta. Extra allt liksom.
Mazarin. Det bara känns rätt.
En kanelbulle.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!