Låt oss gå rakt på sak. Vi har ett gäng dueller som måste diskuteras.
I duell nummer ett möter Pernilla Wahlgrens schlager Jag vill om du vågar Pain of Salvations avskalade rockballad RoadSalt. Två ytterligheter inom schlagersfären står nu öga mot öga och frågan är vem som drar det längsta strået? Pernilla, som brottats med hosta hela veckan, har startfältets mest lättrallade refräng, är ett stort comebacknamn i schlagern, och ligger färskt i minnet från förra veckan. Det talar för henne. Men man ska aldrig underskatta rockpubliken, oavsett om det gäller uptempo eller ballad. Och många uppskattar det lugna uttryck som Pain of Salvation står för. Vi tycker mest att den är trist och hoppas och tror på Pernilla, även om ett omvänt resultat knappast skulle vara en skräll.

Duell nummer två står mellan Pauline och Crucified Barbara. Retropop mot hårdrock. Hårdrock ligger antagligen folk närmre hjärtat än Paulines snyggt sensuella och karamelliga Duffy-pop. Den coola kvartetten kniper alltså avancemangsplatsen rätt lätt före Pauline (som under genrepet såg ovanligt loj och otaggad ut).

Duell nummer tre känns inte så svår. Visst, vi älskar den vackra folkvisan som stöpts i snygg polskaform. Men gubben Moraeus går inte genom rutan på det sättet vi önskat, även om skjortan bytts mot en röd dito. Neos bländande stavtrixande till poppiga Human Frontier osar av självsäkerhet i Örebro och han kommer att slå fiolgänget med råge. Neo snurrar lekande lätt sin stav mot duell nummer två.

Men sen: oj, vad det gör ont. Vår älskade Alcazar-trippel mot balladgudinnan Jessica Andersson är inget möte vi längtat efter. Alcazar har filat till sitt lite slafsiga koreografiska nummer, bytt till snofsigt neonrosa kläder, och fått till en heltajt Globenkandidat av sin Headlines.
Men samtidigt kontar Jessica med att släppa ut håret, släppa fram schlagerfläkten, och bjuda in en cellist för att skapa ännu mer feeling. Ett hårt möte där Jessica kan skrälla sig förbi discotrion, men vi tippar att Alcazar ändå tar det. För vad är väl en Globenfinal utan Alcazar?

Så. I matchen Pernilla/Pain of Salvation möter Crucified Barbara tror vi nog ändå att rockbrudarna ser till att det blir lite hårdrock i Globen i år också, även om vi personligen gärna sett en praktschlager i finalfältet. Och en rock ballad snor ju å andra sidan inte röster från våra favoriter Manboy och Kom

Alcazar mot Neo blir däremot stenhårt, då både vi och publiken i arenan under genrepet håller dessa två bidrag som kvällens favoriter. Hur ska vi fixa att få in båda de här bidragen i Globen? Har Björkman ett frikort någonstans? Efter viss tvekan gissar vi nog att Neo sätter stopp för Alcazars fjärde finaldeltagande. Han känns hetare efter förra veckans miniskräll, och han känns som det enda bidrag i Andra Chansen som skulle kunna slå sig in i övre halvan av nästa veckas resultatlista. Vi gissar dessutom att han gick vidare som trea i sin delfinal, medan Alcazar var fyra efter Crucified Barbara i Göteborg. Vi blir dock lika glada för vilket av bidragen som går vidare – och lika ledsna för förlorarna.

Ja, där har ni det. Neo och Crucified Barbara till final.