Hela tävlingen startar med att förra årets vinnare av junior-versionen av Eurovision Song Contest, två ryska flickor, i en sagoföreställningen slåss mot en drake. Mycket påkostat naturligtvis. Därefter presenteras kvällens värdar och tävlingen kan sätta igång.

Äran att öppna hela tävlingen har i år gått till Montenegro vars Andrea Demirovic sjunger Just get out of my life. En lite svängig men banal danspoplåt som i längden blir ganska tjatig. Koreografin är enkel, Andrea kan inte bestämma sig för om hon vill ha den snygge dansaren hon har med sig på scen eller inte. Varför denne uppenbart homosexuelle dansare skulle ha något intresse av att titta under Andreas redan minimala klänning framgår inte.

Efter Montenegro följer Tjeckien. Det här landet har på två starter tidigare i Eurovision redan hunnit samla på sig en sistaplats totalt. Risk föreligger för en andra nu. Låten är helt enkelt hysteriskt dålig och numret är ännu värre. Sen får syftet med låten, ett gäng romer som sjunger om romernas villkor, var hur vällovligt som helst. Usch och fy, bort!

Som tredje bidrag ser vi en belgisk Elvis-kopia. USA-inspirerade nummer brukar inte gå hem och när man nu gör narr av en person som halva Europa älskar och andra halvan knappt sett (han var ju förbjuden i kommunistländerna) så kan det bara sluta på ett sätt. Scenografins epilepsiframkallande bling-bling hjälper inte.

Vitrysslands Petr Elfimov har charmat pressen på plats genom att dela ut gratis glass och gratis sprit, naturligtvis med Petrs ansikte på. Låten är hygglig, han sjunger hyggligt även om det egentligen inte händer något. Hans utseende och styling lämnar en del att önska, men det finns ju värre bidrag även på det planet.

Sen kommer det vi väntar på hemma i Sverige, nämligen Malena. Hon har haft en del tekniska problem under förra veckans rep och den svenska delegationen har pressat ryssarna hårt för att ändra scenbakgrund och kameravinklar, ett arbete som nu givit resultat. Numret känns mycket bättre nu än tidigare. Körens dans är mer synkad. Även om Malena såklart inte ger allt i sången och inte riktigt har den där flörten och glimten i ögat så känns det mycket tryggare nu än för bara någon dag sedan. Fortfarande finns det några enstaka kameravinklar som inte är bra och slutet är faktiskt rent av bedrövligt tråkigt, men som helhet är det helt klart bäst hittills.

Svenska Malena borde gå till final.

Armenien skickar systrarna Inga & Anush som sjunger sin Nor Par. Nor Par betyder ”Ny dans” och de har i sin video till låten lanserat just en ny dans. Denna har spridits bland fans på Youtube och väl här har man plockat bort den ur scennumret. Ofattbart! Numret är fortfarande annorlunda och sticker ut rejält, och det gör även låten. Men det är ju i de här sammanhangen inte något dåligt.

Efter en reklampaus, i Sverige sänds mellansnack, green-room-intervjuer eller videoklipp, får Andorra chansen att imponera på tittarna. Låten är lite småmysig och catchy men lite slätstruken. Att gå ut direkt efter reklampaus är en svaghet eftersom många tittare då missar en del av bidraget. Och med tanke på att låten inte är så stark till att börja med kan den få det svårt.

Schweich…sweiz…shwiz… har en gitarrbaserad poplåt. Gruppen Lovebugs ligger faktiskt på iTuneslistan i Sverige och har således någon sorts internationell karriär på riktigt, något som ju inte är så vanligt hos Eurovision-artisterna. Låten är tyvärr kanske för svår på en lyssning att ta till sig för tittarna. Numret är stillsamt och händelselöst vilket inte ökar chanserna. Men det är bra. Kvalitet är ju som bekant dock ingen garanti i den här tävlingen…

Från Belgien kommer sångerskan Hadise som tävlar för Turkiet med Düm Tek Tek. Medelhavsdisco som vi vant oss vid i den här tävlingen. Och det funkar varje gång, så säkerligen även den här gången även om Hadise inte imponerat med sin sång hittills.

Imponerar med sången gör inte heller Israel. Två sångerskor där någon av dem, svårt att avgöra vilken,har svårt med tonarten. För första gången någonsin framförs ett bidrag delvis på arabiska och det är ju såklart lite unikt. Även om låten har en ganska vacker melodislinga så är det här kisspausen i den här semin.

För efter kisspausen måste ni skynda er tillbaka till Bulgarien. Det här är, så här långt, årets kalkon. Artisterna ser inte kloka ut klädda i mantlar och långa tygtrasor, två i kören går på styltor och Krassimirs hopplösa ylande går till historien. Ni får bara inte missa!

Vårt nordiska grannland Island skickar en vacker ballad. Håll utkik efter gayfavoriten Fredrik i kören (som sjöng med sin syster i Belgrad förra året) samt den urläckra scenografin i numret!

Makedonien satsar på gubbrock av typen Rickfors. Ett Eniro-troll sjunger igenom ett i alla delar ganska intetsägande nummer utan att lämna några större avtryck på nån.

Rumänien skickar i likhet med Montenegro ett bidrag i genren slynpop. Bortsett från den dåliga engelskan är det faktiskt inte en oäven låt även om Elena kanske inte sjunger med den bästa rösten i tävlingen.

Waldos People från Finland

Waldo’s People är Finlands motsvarighet till vår E-type och vi känner igen konceptet. En man pratsjunger verserna medan en tjej sjunger refrängerna ackompanjerat med rejält med pyroeffekter. Skillnaden mot Nana Hedin är att den här tjejen inte ens har halva rösten och inte ett uns utstrålning. Hela numret känns stelt och bildproduktionen är riktigt dålig. Hoppas den finska delegationen kan jobba lika hårt med ryssarna som den svenska gjort för den här låten måste bara gå till final.

Ett litet hippietroll från Portugal sjunger sedan en ganska mysig trudelutt med Mikas albumskonvolut i bakgrunden. Regnbågar och rosa moln. Jag har svårt att motstå det här även om det kanske är svårt att ta till sig på en lyssning.

Chiara från Malta har deltagit förut och hon sjunger samma låt den här gången också. På genrepet fick hon några tuppar i halsen och hade ändrat en hel del i melodislingan så möjligen finns det några röstproblem här. De höga tonerna skär ganska rejält i öronen så kanske får hon tacka för sig redan i semifinalen om det inte förbättras till själva sändningen.

Avslutar gör storfavoriten i semifinal 1 Bosnien-Herzegovina. Låten har klättrat hela förra veckan på rankingarna och ses nu som en av de möjliga utmanarna till Norge. Numret är riktigt snyggt och suggestivt i de vita dräkterna i klassisk stil, med trumslagarna och Carola-fläkten.

Segertippade Bosnien Hercegovina

Mellanakten utgörs av militärkör som sjunger kända ryska folksånger (ni vet, Kalinka och andra). Ett par fd lesbiska sångerskor (t.a.t.u kallades de visst, om ni minns dem) gör dem sällskap i en av sina stora hits. Notera särskilt den rosa stridsvagnen på scen! Kort och gott ett mycket kompetent och väldigt ryskt nummer.

Men vilka går vidare till final? Solklara känns Turkiet och Bosnien-Herzegovina. Där bakom finns en ganska jämn massa som rimligen bör gå vidare; Sverige, Finland, Armenien och Island. Möjliga att gå vidare är Rumänien, Schweiz, Malta, Portugal, Vitryssland och Israel. Svårare får Montenegro, Belgien och Makedonien. Helt iskalla känns Belgien, Tjeckien och Bulgarien. Men den som lever får se, överraskningar är ju Eurovisions signum.

…och vill ni få ytterligare kött på benen inför kvällens kval så kan ni se vad QX ordninarie schlagertyckare Ronny och Ken (som inte är på plats i Moskva) tycker HÄR