Jannike Sommar är designern bakom Robert Fux redan ikoniska premiärlook i orange bombarjacke-klänning i Drag Race Sverige. Hen är en queer designer som är uppvuxen i Stockholms skärgård, och nu bor I Paris med flickvännen Renata.
Genom starka färger, lekfulla loggor och patchwork-teknik sticker hen ut i designlandskapet.
Hens estetik föll på plats under studierna vid Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen.
– Jag kan absolut se hur jag utvecklades i Antwerpen. Det var en skola som pushar en att vara kreativ mer än något annat, berättar Jannike när QX träffar henne och Renata i Stockholm.
Efter utbildningen i Belgien fick Jannike jobb på H&M där hen jobbade med sko-design, innan det bar av till jerseyavdelningen och Divided som riktar sig till en yngre målgrupp.
Samtidigt jobbade Jannike på egna kollektioner, och nyligen släpptes hens senaste kollektion där hen spinner vidare på att skapa ett queer universum i en heteronormativ värld.
Queerkultur och pop-art är Jannikes främsta inspirationer och senaste kollektionen har färgats av 80-90-tals pop-posters. I sin design har Jannike hela tiden ett inkluderande tänk och en abstrakt queer kyss har blivit ett populärt motiv som återkommer på flera plagg.
Men även hemstaden Paris inspirerar. En plats där community-feelingen är stor, queerscenen kokar och där Jannike och flickvännen Renata är ute mycket och träffar folk.
– Det är dragbruncher, kabareter, dragbingo, vouge-baler….Det finns safe spaces och glädje för alla olika typer av queers. Och nu har queerscenen och framförallt dragscenen blivit ännu mer mainstream i och med Drag Race France (säsong 2 streamas nu).
– Det är en intressant tid att vara queer i Paris. Vi är omgivna av dj:s, artister, dragqueens, och konstnärer, och staden sprakar av liv, fyller Renata i och fortsätter:
– Vi gillar att uttrycka oss, att gå ut och träffa folk. Att som många flator köpa en katt, en jeep, och bara vara hemma är inte för oss.
Jannike är icke-binär och föredrar pronomen hon/hen, eller på engelska she/they.
– Jag uppskattar när folk använder hen eller they men jag har inget emot hon. Jag har aldrig haft ett behov av att komma ut som icke-binär, alla nära och kära vet vem jag är. Det viktigaste för mig är hur jag känner mig i mig själv. I början av detta år så gjorde jag en mycket efterlängtad top-surgery, något jag velat göra i 13 år, tack vare operationen känner jag mig mer som mig själv.
Att Jannike gjorde Robert Fux premiärlook startade med att hen skickade ut sina egendesignade strumpor till olika personer som Jannike tänkte skulle uppskatta den färgglatt lekfulla looken. Robert Fux var en av mottagarna.
– Det var perfekt tajming för jag hade ingen aning att han var Drag Race-aktuell. Men han kontaktade mig direkt och sa att vi skulle jobba ihop, redan till press-release-looken.
Därefter kontaktade Fux stylist Jannike om premiäravsnittets look. Vilket blev en ikonisk orange-svart ensemble med klubbkid-feeling korsat med drag-estetik, en bombarjacke-klänning som förenade street med red carpet.
– Jag införlivade mitt signum med vågorna i hans plagg där för att få fram midjan, och vi var båda supernöjda. Det var stort att se den entrén.
Jannike hade faktiskt ha en egen pop-up i Pride Park. Pride är dessutom platsen där Renata och Jannike träffades för första gången för åtta år sedan. Jannike var på besök för att träffa familjen, och Renata hade kommit från Paris för att möta upp brasilianska vänner.
– Vi träffades på väg till en fest och jag frågade om vi skulle gå i paraden tillsammans. Det gjorde vi, och resten är historia, skrattar Jannike.
– Stockholm är verkligen min favorit-Pride, det är supercool att det är så öppet och så mycket folk, säger Renata.
Paret pendlade mellan Antwerpen och Paris innan Jannike flyttade till Stockholm och pendlings-avståndet blev aningen längre. Sen hamnade de bägge i Stockholm under pandemin.
– Vi skulle se Drag Race-stjärnan Sasha Velour och jag tog bokstavligen det sista planet till Stockholm innan Frankrike stängde ner. Så tre dagar i Sverige blev tre månader. Vi hade rest ihop och testat att leva ihop kortare perioder men detta var det ultimata testet. Och det gick ju bra, ler Renata.
Jannike säljer sina plagg online, men har ofta pop-ups i Paris.
– Jag gillar att möta folk, och få deras reaktioner och feedback. Det är så coolt att se vilka som bär plaggen, för det finns ingen typisk kund. De är inte enbart för dykes eller gays. Och jag försöker ha könsneutrala plagg som ska passa alla.
Det är en fin vision, men kroppar skiljer sig trots allt. Hur ser du på det?
– Det är knepigt, för jag vill göra unisex-plagg så mycket jag bara kan. Så det är alltid något nytt att lära sig och det är spännande. Jag har märkt att storkelsangivelser är viktigast, vi uppger bara olika mått och inte man/kvinna på hemsidan. Och att det är lättare med oversize och stretch. Men det är en pågående process, och det queera, unisex-tanken, är något vi pushar hårt för märket.
En queerperson som inspirerar dig?
– Robert Fux. Och Janice, en fransk dj och artist som blev en perfekt symbol och modell för den senaste kollektionen. Hennes musik är en homage till hela queerkollektivet och hon är fantastisk.
Drömmen för framtiden?
– 2022 designade jag för Robert Fux, 2027 blir det Ru Paul (skrattar)
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!