– Jag och min partner Ats flyttade till Stockholm från Seattle, innan dess bodde vi i Washington DC. Vi var medlemmar i Seattle Frontrunners och Washington DC Frontrunners. De båda klubbarna hade flera hundra HBTQ-medlemmar, välfungerande administration och en stark samhörighet, säger Franklin, som idag är ordförande för Stockholm Frontrunners.
– Att motionera (promenera, jogga eller springa) är viktigt och att göra det med en grupp är roligt. Att kombinera det inom ett HBTQ-nätverk känns som att man bygger upp en familj. Och vi är som en familj med många olika bakgrunder, åldrar och livserfarenheter, säger Franklin.
Gruppen samlas vanligtvis på tisdagar och lördagar utanför Zinkensdamm IP. I början bara Franklin och Ats, men snart började mera folk dyka upp.
– Jag minns när jag sprang för första gången med Frontrunners. Vi sprang runt Årstaviken. Vi fikade efteråt vid Zinkens Hotell och Vandrahem i Tantoparken. Där satt vi på terrassen, solen sken, vi hade tränat ihop och nu var det dags att slappna av med sin kaffe och pannkakor. Det har blivit som ett andra hem, ett riktigt lördagsmys säger Kevin McCloy, som är träningsledare för Stockholm Frontrunners.
Kevin var ingen nybörjare. Hemma i Irland hade han tävlat i 800m och har varit irländsk och nordirländsk mästare och har tränat med OS-deltagare. I somras vann Kevin 10 km distans på Eurogames i Helsingfors. Med dessa meriter i bakfickan blev han snabbt träningsledare och coach för andra och har kompletterat sin erfarenhet med en löpcoachutbildning.
– Vi började lägga vikten på uppvärmningen, stretchning och löpskolningen. Alla har förmåga att förbättra tekniken, säger Kevin. Jag brukar lägga upp mina korta löpskolningspass så att alla kan vara med, såväl de som motionerar som de som är tävlingsinriktade. Vi anpassar vår träning till olika nivåer och vi försöker variera den så att det blir intressant, roligt och att alla kan testa sina egna gränser. Och senaste året har vi sett hur många har utvecklats. Vissa har börjat motionera mer och mer som en del av en hälsosam livsstil, medan andra har slagit sina personliga rekord på milen och maraton, säger Kevin.
Däremot är det inte alla som springer. Stockholm Frontrunners har, som de flesta andra Frontrunnersföreningar, också en grupp som promenerar. Ett bra sätt att komma igång, testa gruppen, och att umgås. De två grupperna börjar alltid sina aktiviteter tillsammans och avslutar gemensamt med fika på lördagarna.
Samtidigt som Stockholm Frontrunners fyller 3 år firar klubben fantastiska resultat. Nyligen blev det Hässelbyloppet, München Maraton och Sörmlands Ultramaraton.
Vid Hässelbyloppet hade klubben 18 löpare på plats att springa höstens 10 km höjdpunkt. I loppet klarade tre medlemmar det under 40 minuter, några till förbättrade sina personliga rekord och alla kom in i målet nöjda med sina insatser som och i efterhand firade deltagare med en liten pizza efterfest.
Året 2016 var ett speciellt år för Stockholm Frontrunners. Gruppen har vuxit till 100 medlemmar, och träning på tisdagar och lördagar har regelbundet över 20 deltagare som springer, joggar, promenerar och fikar tillsammans. Några medlemmar har planerat och rest tillsammans till Rom, Oslo, Helsingfors, München, Göteborg och Köpenhamn för att tävla och träffa medlemmar från andra Frontrunnersklubbar.
Träningen kommer att fortsätta under vinterhalvåret för att förbereda medlemmarna för ett lysande 2017.
Lista över resultat:
Hässelbyloppet: Stefan Ekström (41:07), Christian Engberg (38:31), Viktor Englund (48:22), Magne Hansen (1:11:57), Nick Haunton (45:06), Ivan Jozic (40:34), Peter Ludvigsson (45:31), Joakim Lundbäck (42:32), Niklas Magnusson (52:22), Kevin McCloy (34:55), Håkan Norrby (58:05), Claes Nyström (54.13), Christer Rikenberg (42:49), Johan Segelberg (1:00:07), Roger Sitbon (1:00:07), Gregor Sutherland (47:35), Markus Trulsson (51:15), Conny Öhman (39:11).
Samtidigt i München Maraton hade klubbens medlem Stellan Abrahamsson klarat det med 4h15min och fick träffa sin systerklubb (München Frontrunners) där borta.
I lördags hade Franklin Wood en häftig utmaning på terräng och klarade Sörmlands Ultramaraton 50 km med 5h02min.
Klubbens Michele Manzo och Jack Ryan gjorde i år en imponerande prestation genom att springa deras ”Skandinavien Marathon Challenge” och klarade maraton i alla skandinaviska huvudstäder – Köpenhamn (maj), Stockholm (juni) och Oslo (september).
Uppdaterad 2016-11-21
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!